Poliser stod och tittade på – Bolsonaro höll tyst i sex timmar

Publicerad 2023-01-09

Bilder sprids på poliser som står och ser på – och fotar – när ”Bolsonaristerna” rusar mot kongressen och stormar byggnaderna.

– Det var inkompetens, illvilja eller ondska, säger president Lula da Silva.

Jair Bolsonaro höll tyst i mer sex timmar innan han bröt tystnaden på Twitter.

Tusentals demonstranter drabbade samman med polisen efter att de marscherat mot ”De tre makternas torg” i Brasilia. Där ligger kongressen, presidentpalatset och Högsta domstolen.

De kastade stenar och slog sig igenom avspärrningarna där poliser försökte stoppa dem – men tydligen inte alla poliser.

Nu riktas skarp kritik mot att flera poliser inte ska ha gjort något för att förhindra ”Bolsonaristernas” framfart. På sociala medier och i brasilianska medier sprids bilder på poliser som fotar varandra och tar bilder på när demonstranterna rusar över den stora gräsmattan mot regeringsbyggnaderna. På en video ses en polis ta en bild på en kollega – när han poserar med vad som ser ut att vara två tårgasbehållare.

Lula: ”Poliserna kommer straffas”

President Lula da Silva rasar över deras agerande.

– Inkompetens, illvilja eller ondska, säger han, enligt Globo.

Andra bilder visar att poliserna eskorterade demonstranter till platsen och står och småpratar med dem.

Lula da Silva menar att poliserna i princip ”guidade” Bolsonaros anhängare.

– De poliser som deltog i detta kommer inte gå ostraffade och de kommer inte vara en del av Brasiliens poliskår, eftersom de inte har något förtroende hos de brasilianska folket, säger han.

Flera busslaster med Bolsonaro-anhängare ska ha anlänt till huvudstaden under helgen. Säkerhetschefen i distriktet, Anderson Torres, uppges för tillfället befinna sig på semester i USA, enligt CNN Brasil.

Strax efter att stormningen blev känd twittrade han att det var ”absurt”.

Någon timme senare fick han sparken – mitt under det dramatiska angreppet mot regeringsbyggnaderna.

Han anklagades för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra attacken. Torres var justitieminister i Bolsonaros regering. Lula da Silva går till hård attack mot honom.

– Alla känner till hans rykte, och att han ska ha samarbetat med demonstranterna. Utredningen kommer att ta reda på det, säger han.

Bolsonaro höll tyst i sex timmar

Jair Bolsonaro har utan bevis hävdat att presidentvalet som han förlorade förra året var riggat. När hans anhängare stormade kongressen höll han sig under radarn.

Först mer än sex timmar senare – klockan 01.17, svensk tid – bröt han tystnaden i en serie tweets:

”Fredliga demonstrationer, inom lagens ramar, är en del av demokratin. De skövlingar och invasioner av offentliga byggnader som skedde idag, liksom de som utfördes av vänstern 2013 och 2017, undslipper dock den regeln”, skrev han.

Guvernören ber om förlåt – till presidenten

Strax efter att säkerhetsstyrkor tagit tillbaka kontrollen över regeringsbyggnaderna publicerade guvernören Ibaneis Rocha en video.

Där ber han om ursäkt – till president Lula da Silva och ordföranden vid högsta domstolen samt kongressen.

– Det som hände idag i vår stad var helt enkelt oacceptabelt. Vi hade sedan igår eftermiddag, tillsammans med Flávio Dino, övervakat alla dessa grupper som anlände till det distriktet. Vi trodde inte vid något tillfälle att dessa demonstrationer skulle agera i de proportionerna som de gjorde, säger han, enligt Globo.

Han kallar demonstranterna för ”riktiga vandaler och ”riktiga terrorister”.

Hittills har minst 400 personer gripits.

Följ ämnen i artikeln