Klimatpolitiska rådets tio råd till regeringen

Uppdaterad 2023-05-15 | Publicerad 2023-03-29

Regeringens klimatpolitik leder till ökade utsläpp av växthusgaser.

Det konstaterar det Klimatpolitiska rådet i en ny rapport.

– Sverige har tappat styrfarten och kommer att styra åt fel håll om politiken inte ändras, säger Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson.

Den svenska klimatpolitiken tappade tempo under hela 2022, och den klimatpolitik som hittills presenterat kommer att leda till ökade utsläpp under de närmaste åren.

Det blev domen när det Klimatpolitiska rådet presenterar sin utvärdering av regeringens klimatpolitik under tisdagen.

Enligt rådet har EU lyckats hålla fast vid den färdriktning som medlemsländerna har kommit överens om när det gäller klimatomställningen – trots att 2022 präglades av kriget i Ukraina och följande höga energipriser.

”Har tappat styrfart”

Men medan EU stärkt sin klimatpolitik har Sverige däremot tappat styrfarten.

– När vi inte når de svenska målen blir det också svårt att nå EU:s mål, säger Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson i samband med att rapporten presenterades.

Hon konstaterar att den politik som regeringen hittills har presenterat inte är tillräckligt för att nå 2030-målen, utan att den till och med förutses öka utsläppen av växthusgaser i närtid.

– Det är både allvarligt och anmärkningsvärt att den svenska regeringens ändrade politik riskerar att leda till ökade utsläpp när vi snarare behöver accelerera omställningen. Det är dessutom första gången på två decennier som ändrad politik leder till ökade utsläpp, säger Cecilia Hermansson.

Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson presenterar årets granskning av regeringens politik under onsdagen.

Rådet menar därför att det behövs en handlingsplan för att nå både klimatmålen 2030 och nollutsläpp 2045.

– Att skjuta utsläppsminskningar på framtiden får betydande klimatologiska, ekonomiska, ekologiska och sociala konsekvenser.

– Nu behövs kraftfull klimatpolitik.

För att åstadkomma detta presenterade rådet tio rekommendationer till regeringen.

”För smalt”

Fem av dem handlar om innehåll, genomförande och uppföljning av den klimatpolitiska handlingsplanen. De övriga fem handlar om rapportens fördjupningstema: att ta vara på klimatomställningens momentum och synergier med andra samhällsmål samt hantera de mål- och intressekonflikter som uppstår. Det gäller förbättrade samråds- och beslutsprocesser, robustare politik, översyn av flera samhällsmål samt en utvecklad berättelse om Sveriges klimatomställning.

Rådet har även tidigare lyft fram fyra nyckelområden för klimatomställningen, däribland effektivare energi- och resursanvändning, fossilfri elektrifiering, biomassa från skogs- och jordbruk samt upptag och lagring av koldioxid.

För att nå fossilfrihet och noll nettoutsläpp menar rådet att det behövs insatser inom samtliga nyckelområden och alla politikområden.

Fossilfri elektrifiering, som hittills har varit fokus för regeringen är centralt menar rådet, men för smalt för att på ett hållbart sätt nå nollutsläpp.