Hjälp drabbade av jordbävningen i Turkiet och Syrien

Aftonbladets insamling till förmån för UNICEF

Uppdaterad 2023-02-13 | Publicerad 2023-02-08

Dödssiffran efter jordbävningen fortsätter att stiga.
Samtidigt pågår en kamp mot klockan för att rädda liv och hjälpa de tusentals skadade och hemlösa.
Många av de drabbadeiljontals är drabbade - och många av dem barn och familjer.

En kraftig jordbävning med magnitud på 7,8 inträffade under natten mellan söndag och måndag i sydöstra Turkiet, nära gränsen till Syrien. En stor mängd efterskalv har följt och hittills rapporteras över 33 000 bekräftat döda. Räddningsarbetare och civila kämpar fortfarande för att hitta överlevande i rasmassorna efter de omkring 6000 byggnader som kollapsat. Samtidigt är situationen akut för de människor som överlevt skalven men skadats och blivit hemlösa. Många av dem är barn och familjer.

UNICEF är på plats i de värst drabbade områdena både i sydöstra Turkiet och nordvästra Syrien. Den mest akuta insatsen är att leverera hygienkit, filtar, vinterkläder och högenergikex så att människor överlever i vinterkylan. UNICEF arbetar också för att säkra tillgång till rent dricksvatten och sanitet, vilket är avgörande för att förebygga sjukdomsutbrott och stoppa spridning av kolera.

På plats i Syrien

– Situationen är väldigt allvarlig här i Syrien just nu, inte minst för att vi redan har kolera här sedan innan, säger Eva Hinds som är UNICEF:s kommunikationschef i Syrien.

UNICEF är sedan många år tillbaka på plats i de områden som drabbats i nordöstra Syrien men har nu ställt om arbetet till akuta insatser.

– Det är väldigt dåligt väder här. Det är kallt och regnigt och i dag snöar det. Det förvärrar situationen för människorna ytterligare, säger Eva Hinds.

Utöver att bistå med katastrofhjälp har UNICEF också ett särskilt uppdrag i katastrofer som denna att se till att barn får skydd.

– Det kan handla om barn som exempelvis kommit ifrån sina föräldrar vid jordbävningen. Där arbetar vi med att ge skydd och psykosocialt stöd, säger Eva Hinds.

Hon hoppas att de genom insamlingen får in pengar för att kunna hjälpa alla.

– Det här är människor som hade det svårt redan från början efter alla år av krig och sjukdomar. Det som har hänt här nu är fruktansvärt.

Aftonbladet startar nu en insamling till förmån för UNICEF - för att rädda liv i Turkiet och Syrien.

Swisha din gåva till 902 00 17 - märk donationen JORDBÄVNING

Du kan även ge en donation via UNICEF:s hemsida.

Det räcker pengarna till:

  • 117 kronor: Två filtar som håller barn varma
  • 277 kronor: 300 högenergikex till barn
  • 460 kronor: 5000 vattenreningstabletter så att drabbade får rent vatten