Fredrick Federley står upp för relationen i ny dokumentär

Publicerad 2023-05-22

C-politikern Fredrick Federley lämnade politikens finrum i november 2020 efter att ha varit tillsammans med en dömd pedofil.

Nu talar han ut i SVT:s ”Persona non grata”.

– Ska man få dejta någon som har en dom av det här slaget? Ja, även en förtroendevald och offentlig person ska kunna göra det, säger Fredrick Federley i programmet.

I slutet av november 2020 uppdagades det att dåvarande EU-parlamentarikern Fredrick Federley haft en relation med en man som 2014 dömdes till ett långt fängelsestraff. Mannen dömdes för grov våldtäkt mot barn vid 22 tillfällen samt flera andra sexualbrott mot barn.

En kort tid senare meddelade Federley sin avgång.

Drygt två år efter Federleys senaste medieframträdande i Carina Bergfeldts talkshow är han nu med i SVT:s ”Persona non grata”.

– Jag kommer alltid ha svårt att få in i mitt huvud hur en människa som var så fin med mig kunde göra något så vidrigt, säger Fredrick Federley i programmet.

”Bara du inte mördat någon?”

I SVT-programmet vidhåller Federley att man ska kunna dejta någon som har en dom av det här slaget, även om man är en förtroendevald och offentlig person. Han berättar också om ett tidigt samtal de haft.

– När han väl berättade att han hade suttit i fängelse så var det ganska chockartat. Och då frågar jag: “Bara du inte har mördat någon?” och han svarar: “Nej”. Då sa jag: “Då får det vara så”, säger Fredrick Federley.

Fredrik Federley säger att han inte ställde följdfrågan om varför mannen suttit i fängelse.

Studerar för att bli präst

Programmet skildrar livet efter avhoppet från politiken. Federley studerar i dag teologi i Uppsala för att bli präst medan han jobbar deltid som lärarvikarie och handläggare för att dryga ut pengarna från CSN.

Tillsammans med sina föräldrar renoverar han deras hus, som de vill lägga ut till försäljning. Anledningen är att föräldrarna känner sig förföljda, på grund av skandalen kring Federley.

– Väljarna är ju de som bestämmer om du ska bort eller inte, det är det ju inte i dag. Det är media som avgör det, säger Federley.

Begränsad kontakt

I dag har Federley och den dömde mannen begränsad kontakt. Men trots att de inte längre har en kärleksrelation vill inte Fredrik Federley ta avstånd från mannen – trots att flera råder honom till just detta.

– Du ber mig ta avstånd från en annan människa. Det kan jag inte göra, säger Federley till vännen Dominika Peczynski.

Patrik Sjöberg, som själv blivit utsatt för sexuella övergrepp som barn, medverkar i dokumentären och uppmanar även han att Federley ska ta avstånd.

– Han borde förstå att politikerambitionen är bortblåst nu, säger han i dokumentären.

Men enligt Federley handlar det om principer.

– Det är helt ovidkommande om jag kände till domen. Det spelar ingen roll för har vi släppt ut människor från fängelse så bör de få träffa andra människor, säger han.

Dokumentären ”Persona non grata – Fredrik Federley” släpps i dag på SVT Play.

Fredrick Federley lämnade politiken.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln