Skattjakt i krematoriet – barnen ska hitta ”asktroll”

Publicerad 2023-05-09

Byggnaden där krematoriet i Borås ligger.

Svenska kyrkan i Borås bjuder in barnfamiljer till öppet hus i krematoriet för att avdramatisera döden.

För de minsta barnen blir det något extra: Skattjakt med ”asktroll”. Men allt får de inte se.

– De får inte se några kistor som åker in i ugnen. Vi ska inte gå bananas, säger kyrkogårdschefen Stefan Bärve.

På lördag lockar svenska kyrkan i Borås med en lite speciell helgutflykt för alla barnfamiljer. Krematoriet håller öppet hus, något GP skrivit om.

– Vi har tänkt på det här ett tag. Vi försöker jobba mycket med att avdramatisera döden. Bjuda in allmänheten att komma och titta. Ställ era frågor. Ta med er ungarna. De ställer ofta bättre frågor än vi gör. De vågar. De känner inget tabu, säger Stefan Bärve, kyrkogårdschef för Svenska kyrkan i Borås till Aftonbladet.

För att fånga de minstas uppmärksamhet har personalen hittat på ett nytt grepp. Barnen ska få leta efter ”asktroll” i krematoriet. Inspirationen kommer från den rykande skorstenen och askan som kommer ut ur ugnarna.

– Det ser ut som en liten svart bläckplump med två ögon på. Det är för de allra minsta barnen. Det är egentligen ingen märkvärdigt utan de kommer få kika lite när de går rundan.

”Nån liten gottebit”

Finns det något pris om man hittar alla asktroll?

– Ja, det finns något litet pris om man hittar dem. En liten kexchoklad kanske, någon liten gottebit. Det är ju ändå lördag.

Men allt kommer barnfamiljerna inte få se. Det kommer inte vara någon kremering igång och bårhuset är inte heller öppet för allmänheten.

– De får inte se några kistor som åker in i ugnen, vi jobbar med värdighet och respekt. Det är ledorden. Vi ska inte gå bananas. Men vi kommer förklara hur det ser ut och hur det går till, från start till mål om man säger så.

Kylrummet där kistorna står kommer vara stängt.

För Stefan Bärve är det viktigt att visa upp personalens vardag.

– Det är viktigt att lyfta fram personalen. Så människor förstår att man faktiskt kan arbeta på ett sånt här ställe. Det är ett riktigt jobb som kräver mycket kunskap. Sen just det känsliga, hur klarar man av det. Det är mycket sorg man möter.

Inte som på film

Det öppna huset har uppmärksammats även utanför Borås. Stefan Bärve hoppas att det ska locka många besökare som får upp ögonen för krematorier.

Kyrkan är medveten om att dess arrangemang kan få allmänheten att höja på ögonbrynen.

– Det har varit mycket uppmärksamhet från media. Du är inte den första som ringer idag. Det har varit nyfikna frågor, men jag tror ni speglar allmänheten. Vi kommer nog få liknande frågor på lördag. Folk kommer nog bli överraskade när de kommer hit och ser vår ljusa fina lokaler. Det är inte som på film.

Följ ämnen i artikeln