Varningen från Kina: Ta bort propagandan

Publicerad 2023-05-18

Kinesiska utrikesdepartementet varnar utländska ambassader i Peking.

”Använd inte fasader för att visa upp politiserad propaganda.”

En uppmaning som skulle dölja stödet för Ukraina.

Följ ämnen
Ukraina

Ukrainska flaggor som vajar med vinden utanför olika länders ambassader runtom i världen har inte varit ovanligt sedan den ryska invasionen.

Den kinesiska huvudstaden Peking är inget undantag, där till exempel Storbritannien, Polen, Slovakien och USA hängt upp den gulblåa flaggan för att visa sitt stöd.

Men nu vill Kina se att flaggorna halas ner. Utländska ambassader uppmanas att ta bort ”politiserad propaganda”. En uppmaning som ska avse den ukrainska flaggan, enligt The Guardian.

Varningen: ”Använd inte fasader”

Kinesiska utrikesdepartementet skickade ut en varning den 10 maj till alla ambassader och internationella organisationer med kontor i Kina, skriver Reuters.

”För att undvika att spä på konflikter mellan länder. Använd inte fasader för att visa upp politiserad propaganda.”

Departementets talesperson Wang Wenbin menar att man vill se att ambassader och internationella företag har som plikt att respektera Kinas lagar och bestämmelser.

Nabila Massrali, talesperson för EU, uppger till The Guardian att alla diplomatiska ambassader fick meddelandet.

– Meddelandet specificerade inte vad som är ”politiserad propaganda”, och det kom ingen ytterligare information. EU-delegationen har inte ändrat någonting som visas upp på vår fasad, säger Massrali.

Xi Jinping kallade Vladimir Putin för en ”stark ledare” när de möttes i mars.

God relation till Ryssland

Kina är en nära partner till Ryssland. Presidenterna Xi Jinping och Vladimir Putin träffades i Moskva i mars, då de två hyllade ländernas samarbete

Kina har velat agera medlare om fred i kriget i Ukraina. Men man har inte fördömt den ryska invasionen.

Däremot pratade Xi Jinping och den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj i telefon i april, ett samtal Zelenskyj beskrev som ”långt och meningsfullt”. Dessutom besöker en kinesisk representant, Li Hui, Ukraina under två dagar denna vecka.

Franska trikoloren vajar i vinden tillsammans med den ukrainska och EU:s flagga.

Följ ämnen i artikeln