Sverigedemokraterna går vidare med EU-kritiken

Publicerad 2023-05-15

Sverigedemokraterna går vidare med sin EU-kritik och vill att regering och riksdag ska ha beredskap för att lämna unionen – om det krävs i framtiden.

Enligt en SD-källa med insyn är Moderaterna ”stressade” över stödpartiets kritiska inställning till EU.

– Våra kärnväljare vill se en Swexit och det måste vi ha med oss inför valet. Sådant skapar slitningar i samarbetet, säger en SD-källa. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och EU-parlamentarikern Charlie Weimers skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att Sverige måste inrätta en ny ”EU-strategi”.

Syftet är att hindra att EU får mer makt över beslut som ska tas i Sverige.

SD-topparna vill bland annat inrätta ett ”folkomröstningslås”, som innebär att Sverige måste godkänna ”alla maktöverföringar av betydelse” i en folkomröstning. De vill också att regering och riksdag ”tar mått och steg för att vårt land ska ha beredskap att lämna EU. Beredskapen ska inte nödvändigt ses som en förberedelse för att faktiskt lämna, mer som en signal till motparter i framtida förhandlingar där det finns en gräns som kan accepteras” skriver de.

”För att beredskapen ska vara trovärdig krävs att vi avlägsnar de skrivningarna i grundlagen som slår fast att Sverige är medlem i EU” fortsätter de.

Tidigare har partiledare Jimmie Åkesson krävt en utvärdering av EU-medlemskapet. I en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet argumenterade han för att EU har fått alldeles för mycket makt över Sverige.

”Våra allmänna val i Sverige kommer snart att sakna betydelse för Sveriges utveckling. Så kan vi naturligtvis inte ha det.” skrev han.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

”Fokus på översyn”

För bara fyra år sedan var SD uttalat EU-kritiska och hade som krav att Sverige skulle gå ur unionen. Denna inställning till EU är fortfarande utbredd, i synnerhet i partiets kärnväljare enligt Aftonbladets uppgifter.

Enligt en SD-källa har Jimmie Åkessons EU-utspel och partiets pånyttfödda negativa inställning inte tagits emot väl hos samarbetspartiet Moderaterna.

– Moderaterna är stressade över vår syn på EU generellt. De trodde väl på den så kallade omsvängningen där vi plötsligt sa okej till EU och ville förändra inifrån. Nu är det fokus på en översyn av vad medlemskapet lett till, säger källan.

En moderatkälla bekräftar att SD:s EU-kritik diskuteras internt.

– Jimmie Åkessons utspel var en vink om att den tidigare hållningen inte är helt övergiven. Fortsätter detta kan det bli ett problem för samarbetet, säger M-källan men tillägger att än så länge har regeringen fört sin linje i EU utan att SD lagt sig i.

SD går vidare med EU-kritiken enligt Aftonbladets uppgifter.

KD ligger närmare SD

Liberalernas partiledare Johan Pehrson reagerade kraftigt på innehållet i Åkessons debattartikel.

– Det är helt uteslutet att vi skulle ompröva vårt EU-medlemskap, sa han till Aftonbladet.

Från Kristdemokraterna hördes inte lika högljudda protester. En KD-källa säger till Aftonbladet att man tar EU-kritiken med ro så länge det inte handlar om krav på en Swexit, det vill säga ett svenskt EU-utträde.

– Hamnar vi där så får vi problem, och det tror jag att SD förstår. Vad det gäller inställningen till EU ligger vi närmare SD jämfört med M och L, säger KD-källan.

Kommer inte kräva Swexit

Förra EU-valet lanserade KD parollen ”Make EU lagom again”. Budskapet var att EU-samarbete är bra i vissa frågor men sämre i andra.

– Ett exempel är arbetsrätten, där tycker vi och SD lika, EU ska inte ha med det att göra, säger källan.

Jimmie Åkesson tydliggjorde samma dag som den EU-kritiska artikeln publicerades att partiet inte förespråkar en Swexit.

– Sverige är medlemmar i EU och kommer vara det under en överskådlig tid. Då tycker jag att Sveriges roll måste vara att agera mer offensivt och kritiskt och se till våra egna intressen i högre grad, sa han till SVT.