Malta utlovar en miljon euro för tips om journalistmord

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Daphne Caruana Galizia, 53, var en av Maltas mest framstående grävande journalister.

I måndags dödades hon av en bilbomb.

Nu har regeringen utlyst en belöning på en miljon euro för tips om vem som kan ligga bakom mordet, rapporterar Guardian.

1 av 3 | Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters
Maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia, dog i explosionen.

Maltas regering har utlyst en ”aldrig tidigare skådad” belöning på 1 miljon euro, drygt 9,6 miljoner kronor, för tips som kan leda till ett gripande efter mordet på en av Maltas mest framstående grävande journalister.

Daphne Caruana Galizia, 53, var känd för sin flitigt besökta blogg där hon granskade korruptionen inom näringslivet, finanslivet och bland politiska företrädare på Malta.

På bloggen gjorde Caruana Galizia många stora avslöjanden, bland annat använde hon dokumenten från Panamaläckan för att kartlägga korruptionen på önationen – och avslöjade kopplingar till premiärministerns fru och regeringsmedlemmar.

Ett annat av hennes avslöjanden ledde så långt som till att Malta fick hålla nyval i somras.

Sprängdes nära hemmet

I måndags körde Daphne Caruana Galizia hemifrån i sin hyrbil – och hann bara några hundra meter innan en stark sprängladdning dödade henne.

Enligt New York Times var bomben så kraftig att polisutredarna fick leta i fyra dagar efter alla kropps- och bildelar som spridits ut i explosionen.

Bara en halvtimme tidigare publicerade Caruana Galizia ett sista inlägg på sin blogg: ”Var du än vänder dig finns det skurkar. Läget är förtvivlat.”

Hade många fiender

Maltas premiärminister Joseph Muscat har meddelat att han inte tänker vila förrän rättvisa har skipats – och i ett officiellt uttalande kallar regeringen nu mordet på journalisten för ”ett fall av extraordinär betydelse”.

Det här är första gången som Maltas regering utlyser en belöning för tips i ett mordfall. Utöver pengarna har regeringen även utlovat fullt skydd till den som vågar lämna uppgifter som kan leda till ett gripande.

Listan över personer som Daphne Caruana Galizia genom åren gjort sig ovän med kan göras lång – där ingår bland annat många medlemmar i både premiärminister Muscats Labour-parti och hos oppositionen, Azerbadjans president och familj, en iranskfödd bankir och utländska drogbaroner.

– Det är en väldigt lång lista. Hon var en hård kritiker av mig, har premiärminister Joseph Muscat sagt i en intervju.

Kravet från familjen: Avgå

För drygt två veckor sedan polisanmälde Daphne Caruana Galizia att hon blivit hotad. Hon lämnar efter sig make och tre söner som i ett uttalande riktar hård kritik mot både polis och politiker för att man inte lyckats ”skydda våra grundläggande friheter”.

”Visa politiskt ansvar och avgå”, skriver familjen, som även kräver att Maltas polischef och justitiekansler får sparken:

”Då behövs ingen belöning på en miljon euro – och vår mammas död kommer inte ha varit förgäves.”

Senaste decenniet har Malta skakats av femton maffialiknande sprängningar eller liknande attacker – många av dem fortfarande olösta. Enligt New York Times har sex av dessa attacker varit i form av just bilbomber. Inget av dessa sex brott har heller klarats upp.

Publicerad:

LÄS VIDARE