Trumps utspel: ”Lever vi i Nazityskland?”

Publicerad 2017-01-11

Ryssland har påståtts sitta på komprometterande uppgifter om Donald Trump.

Nu tillbakavisas uppgifterna.

– De är totalt fejk, säger Putins talesperson Dmitrij Peskov.

”Lever vi i Nazityskland?”, twittrar Donald Trump.

Läckta hemligstämplade dokument gör gällande att Ryssland sitter på information som kan användas i utpressningssyfte mot tillträdande presidenten Donald Trump, skriver flera amerikanska medier.

Enligt bland andra CNN och New York Times ska uppgifterna röra både ekonomiska förhållanden och sexuella handlingar som ska kunna sätta Donald Trump i ett underläge.

Alla förnekar

Donald Trump har själv tillbakavisat uppgifterna – som han kallat rena lögner och ”en häxjakt”.

Nu kommer förnekande även från ryskt håll.

– Kreml har inga komprometterande uppgifter rörande Trump, säger Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov, enligt Sky News.

Han förnekade också att Ryssland haft något liknande material om besegrade kandidaten Hillary Clinton.

I stället menar Peskov att uppgifterna är del av försök att skada de redan frostiga relationerna mellan USA och Ryssland, som Donald Trump vid flera tillfällen sagt sig vilja förbättra.

– Vi ser det som ett skämt, men det finns en sorglig sida med det också. Det finns folk som försöker piska upp stämningen, som gör allt för att få häxjakten att fortsätta.

Efter Rysslands nekanden har Trump även under onsdagen gått i försvarsställning.

”Ryssland har aldrig försökt utpressa mig. JAG HAR INGET ATT GÖRA MED RYSSLAND – INGA AFFÄRER, INGA LÅN, INGENTING ALLS”, twittrar USA:s blivande president.

Han fortsätter:

”Jag vinner ett val, enkelt, en fantastisk ”rörelse” har inträffat, och falska motståndare försöker förminska vår seger med FALSKA NYHETER. Ett ledsamt tillstånd!”

I ännu ett Twitterinlägg uppger Trump under onsdagen att amerikanska underrättelsetjänster aldrig borde ha låtit dessa ”falska nyheter” läcka till allmänheten.

”Lever vi i Nazityskland?”, frågar han sig.

Fått sammanfattning

Både Trump och president Obama ska i förra veckan ha informerats om uppgifterna som framkommit i rapporten, enligt CNN. De ska ha fått ta del av en tvåsidig sammanfattning av den 36 sidor långa rapporten.

Med på mötet ska bland annat cheferna för FBI, CIA och NSA ha varit.

I originalrapporten, som uppges vara skriven av en agent för en västerländsk underrättelsetjänst, framgår uppgifter om Trumps medarbetares möten med representanter för Kreml. Där uppges även hur ryska säkerhetstjänsten FSB övervakat Trump och säkrat material där Trumps sägs ägna sig åt sexuella handlingar. Materialet ska ha sparats i utpressningssyften.

TRUMPS REGERING