Donald Trump till ny attack mot USA:s underrättelsetjänst

Angriper myndigheterna – och Hillary Clinton

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AFP

WASHINGTON. Underrättelse-chefen James Clapper räckte ut en hand, men den blivande presidenten verkar inte vara intresserad av att sluta fred.

I rasande tweets slungar han iväg nya anklagelser om den läckta spionrapporten:

”’Underrättelsetjänsten spred den förmodligen, trots att det inte finns några bevis.”

Tidigare i veckan kom en fredsduva från James Clapper, den högste chefen för USA:s underrättelsetjänst, riktad mot Donald Trump.

Duvan kom i form av ett uttalande, där Clapper berättade att han pratat med Trump och uttryckt sin bestörtning över den läckta ryska rapporten.

”Vi var båda överens om att läckorna är skadliga för vår nationella säkerhet. Jag betonade att dokumentet inte är en underrättelse-produkt och att jag inte tror att läckorna kommer från underrättelsetjänsten”.

Trump: ”FALSKA NYHETER!”

Om bara en vecka svärs Donald Trump in som USA:s 45:e president. Under valrörelsen dömde han ofta ut underrättelse-myndigheterna som delar av ett korrupt etablissemang. Samtalet med Clapper verkar inte ha fått honom att ändra åsikt. Och han visar heller inga tecken på att tro på att underrättelsetjänsten inte ligger bakom läckorna.

På fredagsmorgonen, lokal tid, kom nya Twitter-smockor från den blivande presidenten:

”Det visar sig nu att de falska anklagelserna mot mig har satts ihop av mina politiska motståndare och en misslyckad spion som är rädd för att bli stämd.”

”Totalt påhittade uppgifter från sluskar till politiska aktivister, både demokrater och republikaner – FALSKA NYHETER! Ryssland säger att ingenting existerar. Förmodligen spred ’underrättelsetjänsten’ dem, trots att de vet att det inte finns några bevis, och aldrig kommer att finnas några sådana”.

Trump upprepar också löftet om att släppa en hackningsrapport inom 90 dagar. Den ska utarbetas av en specialgrupp, ledd av hans rådgivare Rudy Giuliani.

Angriper Clinton

I sin tidiga Twitter-tirad sågar Donald Trump även sin tidigare rival Hillary Clinton och Demokraternas kritik mot FBI.

På torsdagen meddelade en fristående utredare på justitiedepartementet att FBI-chefen James Comeys agerande i samband med valet ska utredas. Comey väckte stor uppståndelse när han kort före valdagen gick ut och berättade om nya mejl i utredningen av Clintons privata server.

Demokraterna har gett FBI-chefen en del av skulden för valförlusten. Men det köper inte Trump.

”Varför klagar Hillary Clintons folk på FBI för. Baserat på informationen som de hade så skulle hon aldrig ha tillåtits ställa upp – skyldig som fan. De var VÄLDIGT snälla mot henne. Hon förlorade för att hon kampanjade i fel stater – ingen entusiasm”, twittrar han.

Foto: KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE