Omedelbar strid mellan Skottland och London

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2019-12-13

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon är nöjd med valresultatet.

De skotska nationalisterna gjorde ett starkt val. Nu hoppas de få en ny chans att rösta om att bryta sig loss från Storbritannien – och liknande tongångar hörs från partiledare på Nordirland.

Men premiärminister Boris Johnson meddelar att någon ny folkomröstning om skotsk självständighet inte är aktuell.

Skottland måste få lov att hålla en andra folkomröstning om självständighet från Storbritannien. Det slår försteminister Nicola Sturgeon fast efter det att hennes parti gått starkt framåt i torsdagens brittiska parlamentsval.

Nationalistpartiet SNP – som är emot brexit – har vunnit majoriteten av Skottlands 59 platser i parlamentet i London. Resultatet står i stark kontrast mot det i England, där Konservativa partiet med Boris Johnson i spetsen vann de flesta platserna med sitt budskap om att få EU-skilsmässan snabbt överstökad.

– Nu finns mandat för att låta det skotska folket bestämma över vår egen framtid. Det finns en tydlig önskan och stöd för att Skottland inte ska slitas ut ur EU mot vår vilja, sade Sturgeon på valnatten.

– Skottland vill inte ha fem år till med Boris Johnson.

Snabb replik

Men Johnson var snabb med att svara. I ett samtal med Sturgeon på fredagen sade Johnson att han är helt emot en andra folkomröstning om skotsk självstädighet. Premiärministerns kansli förklarade i ett uttalande att "resultatet i 2014 års folkomröstning står fast och ska respekteras".

Sturgeon svarade premiärministern med att säga att det skotska folkets möjlighet att få göra ett val måste respekteras, skriver Reuters.

Nicola Sturgeon har ägnat större delen av valrörelsen åt att driva frågan om ett självständigt Skottland. I en folkomröstning 2014 sade skottarna nej – men SNP har tagit upp saken igen efter att Storbritannien röstade för att lämna EU.

Laura McAllister, professor i offentlig politik vid Cardiff University, konstaterar att Sturgeon med rätta kan hävda att SNP nu har ett starkt mandat för en folkomröstning – och att hon skulle vilja att den hölls väldigt snart.

– Det kommer att bli problematiskt om London inte låter Skottland rösta. Vi kan vänta oss spända relationer framöver, säger McAllister till TT.

Osäkert för unionen

Det var inte bara i Skottland som nationalister gjorde ett bra val. På Nordirland – där många vill stanna kvar i EU – tappade det brexitvänliga unionistpartiet DUP flera mandat och i stället gick republikaner och nationalister framåt. Det banar väg för en omröstning om huruvida Irland ska enas, anser nationalistpartiet Sinn Féin.

– Vi går mot en gränsomröstning. Jag kan inte ge er ett specifikt datum, men vi måste förbereda oss, säger Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald enligt nyhetsbyrån Reuters.

Storbritanniens framtid som en union är en fråga som Boris Johnson och hans regering kommer att behöva hantera och ta på största allvar, enligt Laura McAllister.

– Visserligen kan man till viss del säga att framtiden för Storbritannien är säkrare nu eftersom ett unionistparti fick överväldigande majoritet. Men problemet är att det bara var i England som de konservativa faktiskt vann, i den meningen att de ökade antalet mandat, säger hon.

– Det gör att det ser osäkert ut kring Storbritanniens enighet, vilket förstås komplicerar saker och ting för regeringen.