Åtalas för grovt miljöbrott efter konkurs

TT

Uppdaterad 2020-01-09 | Publicerad 2020-01-08

Den tidigare ägaren för en förkromningsverkstad utanför Jönköping åtalas för grovt miljöbrott. Brottet bedöms som grovt eftersom det kunnat orsaka omfattande och livshotande skador. Arkivbild.

Den tidigare ägaren till en förkromningsverkstad utanför Jönköping åtalas för grovt miljöbrott. Brottet bedöms som grovt eftersom det kunnat orsaka omfattande och livshotande skador.

Företaget gick i konkurs i november 2016. Då upptäckte kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör läckande syra och farliga kemikalier som förvarades helt öppet. Det fanns mängder med omärkta rostiga tunnor, farliga tungmetaller och flera hundra liter cyanidhaltigt pulver som hade förvarats på ett sådant sätt att de kunnat bilda dödliga doser av cyanväte.

Företaget låg inte långt från ett bostadsområde och en skola och det fanns risk för läckage till grundvattnet, skriver Jönköpings-Posten. Den övergivna lokalen kunde dessutom locka till sig obehöriga personer som då skulle utsättas för stora risker.

"Gärningen har varit av särskilt farlig art med ett medvetet risktagande", skriver chefsåklagare Stefan Edwardsson i ett pressmeddelande.

På torsdagen lämnar åklagaren in stämningsansökan vid Jönköpings tingsrätt. Mannen som åtalas, som är i 70-årsåldern, var ansvarig för och ägare till det konkursade företaget. Sanering och rivning av fastigheten har kostat kommunen och Naturvårdsverket flera miljoner.