Så (o)jämställt är Skåne år 2020

Publicerad 2020-03-08

Arkivbild.

Skånska kvinnor har högre utbildning än männen – men tjänar mindre.

Mer än dubbelt så många kvinnor är ensamstående med barn – och bara 23 procent av Malmömännen tar ut föräldrapenning.

Så (o)jämställt är Skåne år 2020.

I dag är det internationella kvinnodagen. Men i ett av världens mest jämställda länder finns fortfarande mycket kvar att önska.

Enligt den feministiska organisationen Vision är lönegapet fortfarande 10,7 procent, vilket ger en löneskillnad mellan könen på 46800 kronor under ett år.

Detta trots att kvinnor i dag har högre utbildning än män.

Länsstyrelsen i Skåne som jobbar aktivt för att minska gapet drar idag igång en kampanj riktad till arbetsgivare. Syftet är att få arbetsgivare att förenkla för både män och kvinnor att vara föräldralediga.

– Skånska män är bland de sämsta i landet på att ta ut föräldradagar. Tanken är att vår kampanj ska få fler män att vilja stanna hemma med sina barn, säger Sara Lhådö, jämställdhetsstrateg på Länsstyrelsen i Skåne.

Lägre utbildningsnivå än rikssnittet

En annan fråga där Skåne sticker ut gäller utbildningsnivån. I flera Skånska kommuner har männen lägre utbildningsnivå än rikssnittet. Det i sin tur ger sämre löner – något som kan kopplas till ett lägre uttag av föräldradagar.

– Generellt kan man säga att de här sakerna hänger ihop. I familjer med låg inkomst tenderar kvinnorna att stanna hemma oftare, fortsätter Sara Lhådö.

Mest jämt fördelat mellan könen är föräldrauttagen i medelklassfamiljer.

Män byter däck och kvinnor hämtar barn

En annan stor skillnad handlar om obetalt hushållsarbete.

– Här ser vi att kvinnor lägger extremt mycket mer tid på obetalda sysslor jämfört män. Kvinnor hämtar och lämnar barn, diskar och städar. Män är mer projektinriktade och gör saker och ting som har en tydlig början och slut, exempelvis byter däck eller målar om ett hus.

Enligt SCB:s siffror lägger sammanboende kvinnor med barn 40 timmar på obetalt arbete i veckan medan männen lägger 32 timmar.