Skräckbilder inifrån spanska sjukhus

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya bilder visar hur Spaniens sjukhus går på knäna.

Patienter tvingas ligga på golven på de överfulla sjukhusen.

Under senaste dygnet har 462 personer har dött av coronaviruset i landet och enligt premiärministern kommer det bara bli värre.

Nya bilder och filmer visar överfulla sjukhus i Madrid. I korridorerna ligger sjuka människor på golven och hostar. Några är uppkopplade till syrgastuber.

Skräckbilderna är från Infanta Leonor och Ochoa de Leganes sjukhus i Madrid, skriver El Mundo.

Bilderna från sjukhusen spreds först i lokala tidningar för att upplysa människor om vikten av att följa myndigheternas råd och socialt distansera sig.

Spanien är hårt drabbat

Spanien har drabbats hårt av coronaviruset. Under det senaste dygnet har 462 personer dött. Den totala dödssiffran i landet är nu 2 182 medan över 33 000 har smittats. Enligt tidningen El País är tolv procent av de smittade, alltså över 3 500, läkare, sjuksköterskor och andra anställda inom vården.

2 355 personer vårdas på intensivvårdsavdelningar i landet, varav 570 tillkommit under det senaste dygnet.

Sedan en vecka tillbaka sitter alla i Spanien i karantän. Landets invånare får endast röra sig utomhus för att handla mat, mediciner, åka till och från jobbet eller ta sig till sjukhus. Men än så länge har utegångsförbudet inte haft en synlig effekt på smittspridningen.

Förlänger utegångsförbudet

På måndagen meddelade premiärminister Pedro Sanchez att Spanien kommer att förlänga det nödläge och utgångsförbud regeringen utlyst med ytterligare 15 dagar.

– Det värsta ligger fortfarande framför oss, sa Pedro Sanchez, i ett tv-sänt tal i lördags.

Samtidigt rustar myndigheter för att kunna ta emot fler svårt sjuka i tillfälligt uppbyggda sjukhus. I Madrid, som haft 1263 dödsfall hittills, öppnades den gigantiska mässhallen Ifema med 200 sjukhussängar i helgen. Det tillfälliga sjukhuset byggs av militären och när det är det är färdigbyggt kommer det att rymma 1 500 platser.


PODD Varningen - nätkriminella kan utnyttja coronakrisen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om datasäkerhet och coronaviruset. Hur säkert är det när fler måste jobba hemifrån på sina privata nätverk och hur utnyttjar kriminella situationen?
Gäst: David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: