Påsken sätts på paus

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Res inte, hälsa inte på släktingar och undvik folksamlingar är myndigheternas påskråd. Men än så länge går det bra att måla påskägg. Arkivbild.
Foto: Noella Johansson/TT
Res inte, hälsa inte på släktingar och undvik folksamlingar är myndigheternas påskråd. Men än så länge går det bra att måla påskägg. Arkivbild.

Res helst inte. Hälsa inte på gamla eller personer i riskgrupper. Och undvik folksamlingar.

Försöken att stoppa smittspridningen påverkar påsken som normalt är en stor reshelg och hur vi kan fira den.

Budskapet från regeringen och Folkhälsomyndigheten är tydligt. Den här påskhelgen kan vi i Sverige inte fira så som vi är vana. I år är det inte en tid för umgänge med släkt och vänner, det är inte en helg när vi ska gå ut på klubbar och barer och roa oss och det är inte läge att ge sig ut och resa.

– Man bör verkligen fundera över hur påsken ska se ut det här väldigt speciella året, i den här väldigt allvarliga situationen som Sverige befinner sig i. Hur ska jag se till att inte bidra till ökad smittspridning? Hur ska jag se till att inte bidra till ett ökat tryck på vården och att jag inte hamnar i en situation som jag inte kan hantera på egen hand, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Är det värt?

Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör manar till försiktighet och uppmanar alla att ta ansvar och tänka på hur det egna agerandet kan påverka både en själv men också andra. Och den som har symtom på virusinfektion ska absolut inte resa utan ska hålla sig hemma.

– Alla som planerar att resa måste ta sig en funderare – är det verkligen värt det? Både för oss som reser och för andra som träffar oss, sade Johan Carlson.

Och för dem som ändå ger sig i väg på påskresa är han tydlig med vad som gäller.

– Den som reser ska inte resa och besöka äldre släktingar och vänner, vare sig man är frisk eller sjuk, man kan insjukna när man kommer fram, säger han.

Minimera kontakter

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten öppnar dock ett litet fönster för den som prompt vill fira påsk någon annanstans än hemma. Men då gäller det att minimera kontakter med andra människor för att minska risken för smittspridning.

– Kan du resa till en stuga i bil och har mat med dig då är du självförsörjande och kommer inte att smitta någon, säger Anders Wallensten.

Även för den som tänkt fira påskhelgen på hemmaplan och ägna sig åt lite krogliv kan påskfirandet bli annorlunda. Framför allt påverkas möjligheten att hänga i barer eller gå ut på nattklubb. Från och med onsdag gäller nya restriktioner för kaféer, barer och restauranger som innebär att endast bordsservering är tillåten.

– Alla innehavare måste göra en plan för hur man kan minska smittspridningen. Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord, ingen barservering, inget häng. Vi har också en särskild uppmaning att sätta lokalerna i sådant skick att man har glest mellan borden och så vidare, säger Johan Carlson.

Publicerad: