WHO: Pandemin inte ens nära att vara över

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I morgon är det sex månader sedan Världshälsoorganisationen fick kännedom om ett mystiskt virus i Kina.

Generalsekreteraren vädjar nu till världens befolkning att inte ge upp kampen mot pandemin.

– Den bistra sanningen är att det är inte ens nära att vara över, säger Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

I morgon har det gått ett halvår sedan Världshälsoorganisationen, WHO, fick kännedom om att ett okänt virus börjat spridas i Kina.

Under måndagskvällen höll Världshälsoorganisationen en presskonferens där generalsekreteraren Tedros Adhanom Ghebreyesus uppmanade världen att inte tappa hoppet om en lösning.

– Vissa länder upplever nu en ökning av smittofall i samband med att de öppnar sina ekonomier och samhällen. De flesta är fortfarande mottagliga för smittan och viruset har fortsatt stort utrymme för att spridas, säger han under presskonferensen.

WHO-chefen Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Foto: TT
WHO-chefen Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Befinner oss i detta tillsammans”

Generalsekreteraren uppger att pandemin lockat fram det bästa och det värsta hos mänskligheten. Han betonar vikten av att viruset måste bekämpas med gemensam kraft.

– Vi alla befinner oss i detta tillsammans och vi alla kommer att befinna oss i det här på lång sikt. Vi kommer att behöva ännu mer motståndskraft, tålamod, ödmjukhet och generositet under de kommande månaderna, säger han.

Under veckan kommer Världshälsoorganisationen att kalla till ett möte för att utvärdera vilka framsteg som gjorts inom forskningen för att bekämpa covid-19.

– Vi vill alla att det ska vara över. Vi vill alla fortsätta med våra liv. Men den bistra sanningen är att det är inte ens nära att vara över. Trots att många länder har gjort en del framsteg globalt så ökar pandemin, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE