”Polisen har gjort sig till charterarrangör”

Första utvisningen sedan coronautbrottet slog till

Publicerad 2020-06-25

Den första utvisningen från Sverige sedan coronavirusets utbrott har verkställts.

Men afghanerna som flögs iväg till Kabul gjorde det frivilligt, enligt polisen.

– Polismyndigheten har helt enkelt gjort sig till charterarrangör, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

Under pandemin har utvisningar från Sverige pausats.

Men under tisdagskvällen lyfte ett flygplan från Arlanda mot Afghanistan. Ombord fanns flyktingar med utvisningsbeslut som hittills vistats i Migrationsverkets förvar.

Något som väckt både ilska och sorg bland grupper på sociala medier, som vill stoppa utvisningar till Afghanistan generellt.

Arlanda. Arkivbild.

Men det finns också en annan parameter.

Afghanistan har satt stopp för att ta emot återvändare som utvisats med tvång. Men återvändare som reser frivilligt är välkomna tillbaka.

”Har sagt att de vill resa”

Enligt uppgifter i grupper som engagerar sig för flyktingars rättigheter ska personer på förvaret ha tvingats signera ett papper om att de frivilligt vill återvända – utan att ha förstått språket i dokumenten.

Uppgifter som helt tillbakavisas av gränspolischef Patrik Engström.

Han bekräftar att svensk gränspolis i samråd med afghanska myndigheter har chartrat ett plan med utvisade som landade i Kabul imorse.

Men enligt Engström har tolk varit närvarande när 22 personer uppgett att de frivilligt vill åka tillbaka.

– Sedan har några ändrat sig. När planet lyfte var nio personer med. Om någon hade ändrat sig under resan eller vid ankomsten till Kabul så hade vi tagit med dem tillbaka. Det är personer som sagt att de vill resa dit, problemet är att det inte funnits flyg. Så vi har bokat flyg åt dem. Polismyndigheten har helt enkelt gjort sig till charterarrangör, säger Patrik Engström.

Patrik Engström, chef för gränspolisen.

Initiativet till resan kom dock inte från de förvarsintagna själva.

– Nej, det kom från oss. Men det var efter att flera uttryckt att de ville återvända.

Kan du förstå om folk ifrågasätter frivilligheten till att återvända när dessa personer flytt ifrån just Afghanistan?

– Jag har full förståelse för att folk ifrågasätter frivilligheten i det här fallet och allt återvändande till Afghanistan som ett farligt land, men polisens uppgift är att verkställa de beslut som fattats, säger Engström och fortsätter:

– Min erfarenhet av att träffa återvändare är att bilden aldrig är så enkel. Det finns flera som sökt uppehållstillstånd i Sverige, överklagat och nått vägs ände och sedan tackar oss när vi verkställer utvisningen.

Oviss framtid för utvisningar

Hur det kommer se ut med utvisningar framöver under pandemin är oklart.

– Vi avvaktar och ser hur det går med de afghanska myndigheterna, när de ser sig redo att motta återvändare med tvång. Det beror också på när de reguljära flygen kommer igång igen.