Operation rimfrost börjar ge resultat

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
Stefan Hector är nationell kommenderingschef för polisens kraftsamling mot skjutningar och sprängningar, Operation rimfrost.

Tre gripna för en sprängning i Landvetter är det hittills mest konkreta resultatet av polisens Operation rimfrost.

Därutöver har tre efterlysta personer hittats i Malmö, där också ett kilo cannabis ryckts undan från droghandeln på gatan och ett antal vapen tagits i beslag.

– Det är inte så att vi kan ställa ut ett löfte att om si och så många månader så är det här klart, säger operationens nationella kommenderingschef Stefan Hector vid en pressträff i Malmö.

Målet är att komma till rätta med skjutningar och sprängningar, att bryta utvecklingen, och det är en komplex uppgift, framhåller han.

Tydligt exempel

De tre som gripits för sprängningen i Landvetter den 1 november är ett tydligt ett exempel på varför en nationell operation behövs, anser han. De är misstänkta för mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse i Landvetter, men har även varit kriminellt aktiva i region Syd, enligt polisen.

På samma sätt tror Stefan Hector att polisens resurssamling i södra Sverige kommer att få återverkningar i hela landet.

– Om vi kraftsamlar i region Syd så kommer hela Sverige att bli säkrare.

15-åringar skjutna

Operation rimfrost inleddes den 10 november efter att en 15-årig pojke skjutits ihjäl vid en pizzeria i Malmö och en jämnårig pojke fått livshotande skottskador. Det var droppen som fick bägaren att rinna över, men det är den sammantagna mängden skjutningar och sprängningar som är bakgrunden, betonar Stefan Hector.

– Det har droppat en hel del i den bägaren innan den rann över, om man uttrycker det så.

Malmö och region Syd har fått förstärkning från hela övriga landet: utredare, poliser i yttre tjänst, specialister, flyg och bombskydd.

– Resurserna genererar 20–25 nya ärenden varje dag in i vår verksamhet, säger Sintéus.

Narkotika och vapen

Det har lett till beslag av 2 500 narkotikaklassade tabletter, nästan ett kilo cannabis och ett tiotal vapen. Dessutom kan pågående utredningar om mord och sprängningar drivas i ett högre tempo.

Samtidigt kartläggs kriminella nätverk med förgreningar både i den södra regionen och i övriga landet.

– De nätverk som finns rör på sig i hela Sverige, säger Stefan Sintéus.

Publicerad: