Stursk Sessions vill tillbaka till senaten

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Andrew Harnik/AP/TT
USA:s tidigare justitieminister Jeff Sessions hoppas återigen bli republikansk senator.

För ett år sedan lämnade han in sin avskedsansökan från jobbet som justitieminister – på en ilsken president Trumps uppmaning.

Nu drar Jeff Sessions i gång en kampanj för att på nytt bli Alabamas senator.

– Jag har något att ge, övertygelser som behöver föras fram, säger Sessions till tv-kanalen Fox News i samband med att han lanserar sin senatskampanj inför valet 2020.

– Vi måste få vissa republikaner (i senaten) att agera, de har inte tryckt på tillräckligt hårt för att få igenom Trumpagendan, fortsätter han.

Den ultrakonservativa Sessions har redan representerat sin hemstat i senaten mellan 1997 och 2017. Han brukar ofta framhålla att han var den förste senatorn som ställde sig bakom Donald Trumps presidentkandidatur och han avgick för att bli Trumps justitieminister.

Trump såg rött

Men sedan började problemen. Sessions stödde förvisso Trumps hårda invandrings- och migrationspolitik och fick mycket uppmärksamhet när han våren 2018 införde nolltolerans mot illegal invandring.

Men han ställde sig också utanför justitiedepartementets så kallade Rysslandsutredning, som leddes av den särskilde åklagaren Robert Mueller och som undersökte rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuella samrören mellan Trumpkampanjen och Moskva.

Det fick presidenten att se rött och ge Sessions öknamnet "Den mycket svage". Det var också den kanske främste orsaken till att Donald Trump, som ofta kallade Rysslandsutredningen för en häxjakt, för ett år sedan bad Sessions att avgå.

Skälet till att Sessions ställde sig utanför utredningen var att han under valrörelsen träffat Rysslands dåvarande USA-ambassadör Sergej Kisljak. Till Fox News säger 72-åringen att han inte ångrar sitt agerande.

– Jag gjorde det jag var tvungen att göra enligt justitiedepartementets regler. Men jag vet hur smärtsamt det var för presidenten.

Ingen avslöjande bok

Donald Trump är mycket populär i Alabama och Sessions är nu angelägen om att visa sitt stöd för honom.

"När jag lämnade president Trumps regering skrev jag en avslöjande bok? Nej. Var jag med i CNN och attackerade presidenten? Nej.", säger han i sin första kampanjvideo.

Huruvida Sessions har presidentens stöd är en annan fråga.

– Jag hoppas det. Jag tror han respekterar mitt arbete, jag har alltid stått upp för Trumpagendan.

På Sessions gamla plats i senaten sitter i dagsläget demokraten Doug Jones, som skrällde när han för snart två år sedan vann fyllnadsvalet. Flera republikaner vill utmana Jones och det är inte säkert att Sessions vinner partiets premiärval.

Publicerad: