Greta Thunberg efter talet i New York: Väldigt lyckat

Av: Hans Österman, Peter Wixtröm

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. En kvarts miljon människor demonstrerade för klimatet i New York. Battery Park på Manhattan var fullsmockad när Greta Thunberg höll tal och fick höra folkmassan skandera hennes namn.

Efteråt var hon både nöjd och lite obekväm.

– Jag tycker att det är jobbigt när folk ger mig för mycket beröm, sa hon till Aftonbladet efteråt.

För ett drygt år sedan inledde Greta Thunberg sin skolstrejk för klimatet utanför riksdagen i Stockholm. Nu har hon följare över hela världen och har blivit nominerad till Nobels fredspris.

Demonstrationerna sker under parollen ”Fridays for future”. Enligt organisationen väntades fredagens globala protester på förhand bli de största hittills, större än de i våras då omkring 2,3 miljoner människor deltog.

Efter talet i Battery Park sa Greta Thunberg till Aftonbladet att rekordet verkar ha slagits.

– Det är otroligt. Minst fyra miljoner människor över hela världen, man håller fortfarande på att räkna. Det går inte att förstå.

Marschen i New York lockade 250 000 människor. Alla elever i New Yorks kommunala skolor hade fått giltig frånvaro och tilläts att delta i strejken. Dessutom stängde flera butiker och uppmanade sina anställda att delta.

Manifestationen avslutades i Battery Park på södra Manhattan, alldeles nedanför Wall street. Parken blev så fullsmockad att polisen till sist fick stänga av den.

När Greta Thunberg, vid 23-tiden på kvällen svensk tid, gick upp på scenen skanderade publiken hennes namn. I sitt tal riktade sig 16-åringen till de makthavare som med start på måndag samlas i New York för toppmöte om klimatkrisen. Hon är själv en av talarna och runt 60 av världens ledare väntas till mötet.

– Världens ögon är riktade på dem. De har chansen att visa ledarskap, att visa att de verkligen hör oss, sa Greta Thunberg.

– Tror ni att de hör oss?

”Nej”, svarade publiken i Battery Park.

Greta Thunberg log:

– Vi ska se till att de hör oss. Förändringen kommer, oavsett om de gillar det eller inte.

1 av 5 | Foto: PETER WIXTRÖM
Greta Thunberg var nöjd med dagen, berättade hon för Aftonbladets fotograf efter talet.

Greta Thunberg sa också att världens ungdomar ”inte går ut på gatorna för att vuxna och politiker ska ta selfies med dem”. Hon kräver att de gör något.

– Vi gör det här för att få dem att agera. Vi förtjänar och kräver en säker framtid. Är det verkligen att be om för mycket?

Aftonbladets Peter Kadhammar var på plats i Battery Park och frågade sig efteråt om det någonsin hänt att en 16-årig flicka blivit centralgestalt i en global politisk rörelse.

När talet var över tog Greta Thunberg tunnelbanan från Battery Park.

– Det kändes väldigt bra, väldigt mycket folk och väldigt lyckat event, sa hon till Aftonbladets Peter Wixtröm vid South ferry subway station.

Vad tänker man när så många människor står och skriker ens namn?

– Då tänker jag nog mest sluta för jag tycker att det är jobbigt när folk ger mig för mycket beröm.

Är du nöjd med dagen?

– Jag är väldigt nöjd med dagen. Nu ska jag gå hem och titta igenom alla bilder från världen och titta på uppdaterade siffror och äta middag och nån frukt.

1 av 5 | Foto: PETER WIXTRÖM
”Vi ska se till att makthavarna hör oss”, sa Greta Thunberg till publiken i Battery park, New York.

PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE