Uppgraderad Dorian på väg in över Bahamas

Av: Matilda Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Skyfall, stormvågor och orkanvindar väntar på Bahamas när Dorian drar in över önationen på söndagen. Orkanen har nu uppgraderats till den femte och högsta kategorin och kan orsaka stor skada. Premiärmister Hubert Minnis manar invånare att söka skydd.

– Hus, hem och byggnader kan bytas ut. Liv kan inte ersättas, sa premiärministern på lördagskvällen.

Dorian har vuxit i styrka och drog in över Bahamas på söndagen uppgraderad till den femte och högsta nivån på orkanskalan. Ovädret förväntas slå hårt mot de runt 700 öar som utgör nationen. Myndigheter har uppmanat människor att evakuera i de områden som kommer att drabbas värst.

– Hus, hem och byggnader kan bytas ut. Liv kan inte ersättas, sa premiärminister Hubert Minnis under en pressträff som han höll på lördagskvällen.

Minnis sa att runt 73 000 människor och 21 000 hem vid kusterna riskerar drabbas av orkanens framfart.

1 av 3 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Dorian på väg in mot land.

Bunkrat mat och vatten

I flera dagar har Bahamas invånare förberett sig på ovädret. Många har bunkrat vatten, mat och andra förnödenheter och säkrat sina hus med brädor.

– Man är aldrig riktigt redo för en orkan, men vi gör vårt bästa för att vara förberedda, sa Cassandra Hepburn som bor i Freeport till AP i fredags.

Freeport är Bahamas näst största stad, och ligger på ön Grand Bahama. Det är här och på grannön Abaco som orkanen väntas slå till hårdast. Premiärminister Hubert Minnis har uppmanat de som befinner sig på öarna att försöka ta sig till huvudön New Providence.

Svallvågor på nära fem meter

Bahamas öar är välbesökta av turister och många hann lämna landet innan huvudflygplatsen på Grand Bahama stängde på fredagskvällen.

Andra har fått söka sig till de stormskydd som myndigheterna har ordnat i bland annat skolor och kyrkor.

Hur stor skada orkanen kommer att orsaka är svårt att slå fast, men den riskerar bli omfattande då Dorian rör sig i en långsam takt. Ovädret kan därför ligga kvar över öarna i över ett dygn, rapporterar NBC News.

– Vi förväntar oss svallvågor på runt 4,6 meter, säger Jeffrey Simmons på Bahamas meteorologiska myndighet, enligt Reuters.

”Extremt farlig storm”

Dorian kommer sedan att röra sig vidare mot USA.

– En extremt farlig storm, twittrade president Trump i fredags.

Meteorologer har befarat att Dorian kan bli den värsta orkanen att drabba de östliga delstaterna sedan Andrew, som 1992 tog 65 människors liv och förstörde över 60 000 hem år 1992, rapporterar BBC.

Till skillnad från vad tidigare prognoser visat tycks Dorian inte drabba Florida värst, utan väntas nu ta en nordostlig rikting. På lördagen utfärdade flera orter i Georgia, North och South Carolina nya larm till invånarna om att förbereda sig.

PODD: Så påverkas superstormen av klimatförändringarna

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om fallet orkanen Dorian – och reder ut om orkanerna blivit flera.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE