Justitieministern efter mordet i Malmö: ”Fega och avskyvärda odjur”

Uppdaterad 2019-08-27 | Publicerad 2019-08-26

Morgan Johansson (S) är mycket upprörd över det senaste mordet i Malmö, där en kvinna med bebis blev skjuten till döds.

”Vilka fega och avskyvärda odjur som ger sig på en nybliven mamma”, skriver han på twitter.

Sverige håller på att förlora kriget mot de kriminella, menar M-ledaren Ulf Kristersson.

Vi tiotiden på måndagsförmiddagen sköts en kvinna i huvudet mitt på öppen gata i Malmö. I sin famn hade hon en bebis.

Justitieminister Morgan Johansson (S) är mycket upprörd över händelsen.

”Vilka fega och avskyvärda odjur som ger sig på en nybliven mamma”, skriver han på twitter.

Jagas till världens ände

Enligt honom ska ”alla tillgängliga resurser” sättas in för att gripa gärningsmännen så att de kan låsas in. 

”De ska jagas till världens ände om det behövs. Kallblodiga mördare kan inte få gå lösa”, skriver han.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson reagerar med ilska efter dådet.

– Det är helt förfärligt och helt fruktansvärt. Det är en ren avrättning, mitt på dagen, mitt i Malmö. Det här har gått alldeles för långt. Vi håller på att förlora kriget mot de kriminella i Sverige. Det måste vi stoppa, säger han till Aftonbladet.

M-ledaren fortsätter:

– Vi har i princip en skjutning om dagen, en dödlig skjutning i veckan och sprängmedelsbrott hela tiden. Så ska vi inte ha det i Sverige.

– Vi måste återta kontrollen av vad som händer. De gängkriminella måste låsas in och straffas. De får inte släppas ut så fort som de gör i dag och de tillåts komma tillbaka till samma ställe och terrorisera igen. Det krävs mycket tuffare tag, för att skydda helt vanligare svenskar.

Även statsminister Stefan Löfven (S) uttalar sig om det som skett i Malmö.

"En kvinna i Malmö har skjutits tills döds på öppen gata där hon befann sig med sitt barn. Det är en ofattbart grym handling, som väcker avsky hos mig och i hela landet. Detta har ingenting i vårt samhälle att göra", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), skriver på Facebook hur hänsynslöst och känslokallt en del våldskriminella är beredda att agera. Hon skriver också att kommunen har upprättat krisstöd för de som är direkt berörda.

”Vi vet sedan tidigare hur känslokallt och hänsynslöst en klick våldskriminella är beredda att agera. Under måndagsmorgonen skedde ännu ett illdåd. En kvinna förlorade livet. Ett barn har förlorat en förälder, och det är fullständigt vettlöst!”.

Ebba Busch Thor: ”Så fegt, så mörkt”

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har kommenterat mordet i Malmö.

”Ännu en skjutning. Ett barn har oåterkalleligt berövats sin mor. En maskerad man avrättar en kvinna på öppen gata i Malmö samtidigt som hon håller sin bebis i sin famn. Så fegt, så mörkt.”

I inlägget på Facebook skriver hon också att gränserna måste stärkas för att hindra inflödet av vapen och att det behövs fler poliser.

”Gränserna måste stärkas. Tullen och gränspolisen få resurser att hindra inflödet av vapen, sprängämnen och narkotika. Poliserna behöver bli fler och få högre lön. Straffen behöver skärpas”.

”De kriminella gängen måste pressas tillbaka”

Annie Lööf twittrade under måndagen om mordet.

”Vilket fruktansvärt mörker. En 30-årig mamma med ett litet barn i famnen skjuten till döds på öppen gata i Malmö. De kriminella gängen måste pressas tillbaka, de skyldiga gripas och dömas. För det krävs en rättsstat i hela landet och mer resurser till hela rättskedjan”.