Unga väljare sviker Trudeau

Fanny Hedenmo/TT

Publicerad 2019-10-16

Nästa veckas parlamentsval blir en rysare för Kanadas omhuldade premiärminister.

Bland brownface-videor och en uppmärksammad rättsskandal har Justin Trudeaus stjärna dalat – och en karismatisk sikh har fångat de ungas intresse.

I en ivrigt delad video syns Jagmeet Singh stå på ett torg under ett kampanjstopp i Montreal.

Plötsligt lutar sig en äldre väljare fram mot Singh, och råder honom att ta av sig turbanen. Det skulle, enligt mannen, få Singh att "se mer ut som en kanadensare".

Jagmeet Singh, en sikhisk jurist och partiledare för socialdemokratiska NPD, lägger sin hand på mannens axel.

– Jag tror att kanadensare ser ut på många olika sätt. Det är det som är vackert med Kanada, säger han.

Trudeaueffekten

2015 ritades den politiska kartan kraftigt om i Kanada. Den då 43-årige Justin Trudeau – en karismatisk politikerson med ett blixtrande leende – ledde det tidigare stukade Liberala partiet till skrällseger i parlamentsvalet.

Trudeau gick i prideparader, frotterade sig med kändisar och tog selfies med studenter vid kanadensiska universitet. Han lovade social rättvisa, en generös migrationspolitik och krafttag mot klimatförändringarna – men också en annan, mer transparent politik.

– Justin Trudeau framstod som en frisk fläkt – en progressiv röst med charm och en tydlig moralisk kompass som ville bryta med det gamla. Många upplevde att han gav Kanada något att vara stolta över efter flera år med Stephen Harpers konservativa styre, säger Lena Karlsson, som bevakar Kanada för Utrikespolitiska institutet.

Med majoritet i parlamentet kunde den nye premiärministern styra Kanada i en ny riktning. Tiotusentals syriska flyktingar erbjöds asyl, och en ny, regional koldioxidskatt infördes.

Sjunker i opinionen

Men inför måndagens parlamentsval har Justin Trudeaus gloria halkat på sniskan.

Uppgrävda bilder från början av 2000-talet, där en ung Trudeau syns utspökad i brun ansiktsfärg och iklädd turban, ledde förra månaden till en rasismdebatt. 47-åringen har också hamnat på kant med både klimataktivister och ursprungsfolk, sedan regeringen köpt upp en omtvistad oljeledning mellan östra och västra Kanada.

– Kritiken kom ganska snabbt. Trudeau anses inte ha infriat alla löften, och många menar att han försöker sitta på två stolar samtidigt. Att han både vill värna om klimatet och hålla sig väl med oljeindustrin – två intressen som givetvis krockar med varandra, säger Lena Karlsson.

Trudeaus löften om insyn och transparens har också sjunkit i kurs sedan han själv blivit insnärjd i anklagelser om hindrande av rättvisans gång. I fjol uppgav den förra justitieministern Jody Wilson-Raybould att hon pressats av premiärministerns stab att inte åtala företaget SNC-Lavalin, som misstänks för korruption i Libyen.

Konservativa ökar

Effekten är kännbar för premiärministern. En tredjedel av de unga väljare som stödde Trudeau 2015 tänker inte rösta på honom igen, enligt en mätning från opinionsinstitutet Léger.

Totalt sett ser valet ut att bli ett mycket jämnt lopp mellan Liberala partiet och dess huvudkonkurrent; Konservativa paritet.

Men trots den kraftigt eftersatta tredjeplatsen har NDP medvind. Jagmeet Singh åtnjuter högst förtroende av samtliga partiledare, enligt en mätning av Campaign research.

I september uppmärksammades han för ett känslosamt videomeddelande till Justin Trudeau i samband med brownface-skandalen, där Singh delar sin egen erfarenhet av att möta rasism.

– Singhs raka, lugna och icke-konfrontativa sätt att hantera dessa frågor, som är känsliga i Kanada, har imponerat på många, säger Lena Karlsson.

Rättelse: I en tidigare version av den här texten tillskrevs Jagmeet Singh fel yrke.

Följ ämnen i artikeln