Åtgärder vidtagna efter förskolerymningarna

Publicerad 2019-10-25

Victor Penas fick flera föräldrar att skriva under en namnlista för att förskolan skulle ta till fler åtgärder.

Barn rymde från Ribersborgs förskola - vilket fick föräldrarna att starta en namninsamling.

Flera åtgärder har nu vidtagits men staketet barnen klättrade över är fortsatt lika lågt.

– De flesta förskolor har ett sånt staket och de menar att vi får vara nöjda med det, säger Marie Lejonklev, rektor på Ribersborgs förskola.

Tidigare i höstas vittnade föräldrar om att flera barn rymt från Ribersborgs förskola. Det fick föräldrarna att starta ett namnuppror för att få till åtgärder på skolgården, för att förhindra fler rymningar.

De höjda rösterna från föräldrarna gav också effekt.

I september infördes en avskärmning så att skolgården kan delas upp i två mindre gårdar, vilket ger personalen en bättre översikt. Flera av de grenar som eleverna använde sig av för att klättra ut från skolan har dessutom sågats ner.

– Jag är nöjd. Jag kan leva med det som finns där nu utan att oroa mig, men att det tog sex månader att göra detta är löjligt. Det är sammanfattningen från mig, säger Victor Penas, som tillsammans med Maria Ingstad är initiativtagare till namnupproret och pappa till ett av barnen som rymde i våras.

Den 1 september tillträdde Marie Lejonklev som ny rektor för Ribersborgs förskola. Bara dagar senare bröt stormen om de tidigare rymningarna ut, men Victor Penas är nöjd med hur den nya rektorn skötte situationen.

Inget höjt staket

– Jag upplever att vi har haft en väldigt bra dialog - jag, all personal, föräldrar och fastighetsförvaltare. Det har varit det sedan jag kom in. Vi har haft en bra dialog om våra önskemål där fastighetsförvaltaren tillgodosett en del och vi väntar på en del, säger Marie Lejonklev, och nämner att även de vattensamlingar som fanns med i uppropet har åtgärdats.

En av huvudpunkterna i uppropet var att staketet som barnen tog sig över skulle höjas. Där har man däremot inte vidtagit några åtgärder.

– Förklaringen jag fick var att förskolan inte ligger vid en nog trafikerad väg. Då behöver man inte ha ett högre staket, säger Victor Penas.

Marie Lejonklev utvecklar:

– Fastighetskontoret säger att staketet är av standard. De flesta förskolor har ett sånt staket och de menar att vi får vara nöjda med det. Det finns förskolor runt om i stan som har en annan typ av staket eller plank. Men då ligger de i regel vid en tågbana eller mot en huvudled, där det är väldigt ljud och så. Staketet är som det är.

”Inte en långsiktig lösning”

Även om grenar sågats ner, vilket förhindrar barnen från att kunna klättra upp och ta sig över staketet, menar Victor Penas att mer kunde ha gjorts.

– Ja, jag menar att jag skulle vilja att de sågar ännu mer. Det finns några grenar som kommer bli ett problem snart. Dessutom kunde de sätta lösningar på staketet som inte tillåter barn att klättra, några typ av skydd.

Han betonar dock att han känner sig både trygg och nöjd nu - även om mer alltid kan göras.

– Ja, tillräckligt nöjd är jag. Just nu är det okej. Man kan som vanligt förbättra många saker man jag förstår också att Malmö stad inte har så mycket pengar och inte kan fixa allt vi vill ha. Det känns tryggare med en avskärmning och att det inte är grenar innanför staketet. Men det kommer bli ett problem igen när grenarna blir större. Jag tycker inte det är en långsiktig lösning man gjorde, men jag är hyfsat nöjd.

”Tidsfråga innan ett barn blir skadat”

Rundturerna som gjorts på skolan innebar även att en åtgärd som föräldrarna inte hade med blev till verklighet. Ett bollplank, som även fungerade som ett bullerplank mot väg och skolgård, plockades då ner och ersattes av staket.

– Det var gamla plank som stod på gården, typ bollplank. De var helt ruttna och det stack ut skruvar. Det uppmärksammande fastighetsförvaltaren att det går inte att ha kvar. Då kan någon skada sig, säger Lejonklev.

Även om förbättringar gjorts på Ribersborgs förskola är Victor Pena kritisk till tiden det tog innan åtgärder gjordes - och han är övertygad om att de inte är den enda förskolan som varit drabbad av stora problem.

– Det är fortfarande bara en tidsfråga innan ett barn blir skadat. Jag är inte 100 procent nöjd, även om det blivit lite bättre. Nu får jag vara nöjd. Men man undrar över alla andra förskolor. Är de sämre men bara att ingen vet om det?