Facebooksida lovar gratis mat i ett år: ”En bluff”

Av: Anna Sjögren

Publicerad:

NYHETER

Ett års gratis mat lottas ut till 150 lyckliga personer, lovar Facebooksidan Coop Klubb om man delar och kommenterar ett inlägg.

Inlägget sprids nu som en löpeld.

Men sidan är fejk och nu går livsmedelsjätten ut och varnar för sidan.

Annonsen som sprids på Facebook
Foto: Facebook
Annonsen som sprids på Facebook

”För att fira Coops årsjubileum har vi bestämt oss för att göra något lite annorlunda. Vi kommer att dela ut ett års gratis matvaror till 150 lyckliga familjer. Dela och kommentera nedan, senast den 10 april, för din chans att vinna! Gilla vår sida för uppdateringar. Lycka till!”

Så står det i sidans två identiska inlägg som tillsammans har över 40 000 delningar och nära 50 000 kommentarer. Men de som hoppas vara en av de lyckliga 150 vinnarna av ett års matförbrukning kommer nog att bli besvikna. Sidan har ingen koppling till livsmedelskedjan Coop och dess medlemsklubb.

– Det är en bluff. Vi fick kännedom om det här under morgonen och nu jobbar våra jurister med att säkerställa att den tas ner. Vi har bett Facebook ta ner sidan och uppmanar alla som ser den att rapportera den, säger Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop.

Företaget är bekymrade över att deras varumärke används i sammanhanget.

– Vi tycker att det är jättetråkigt. Det är en kommunikation vi inte står bakom. Sen vet vi inte vad deras målsättningar är här och vi vet inte vad de vill få till genom att utnyttja vårt varumärke, säger Tarik Belqaid.

En hel del har redan genomskådat sidan och skriver ”fake” bland kommentarerna. Men de flesta som skriver i kommentarerna skriver att de hoppas vinna. ”Wow! Vilken dröm. Särskilt i dagsläget”, skriver någon. En annan skriver att den har tänt ett ljus och bett en bön.

Någon postar också bilden som fejkkontot troligtvis tagit en av bilderna från. Den kommer från artikel om en matinsamling inför julen 2014 i tidningen Basingstoke Gazettes.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN