Linde: ”Myt att livet fortsätter som vanligt”

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-04-17

"Det är en myt att livet fortsätter som vanligt i Sverige", säger utrikesminister Ann Linde (S) under en pressträff med utländska medier. Arkivbild.

Nej, Sverige fortsätter inte som vanligt och den svenska strategin för att möta covid-19 skiljer sig inte särskilt mycket från andra länders strategi.

Det budskapet ger utrikesminister Ann Linde (S) på en presskonferens med utländska journalister.

– Det är en myt att livet fortsätter som vanligt i Sverige, säger hon.

Den svenska modellen för att hantera utbrottet av coronaviruset har fått stor uppmärksamhet utomlands, och svenskarnas rörelsefrihet har av många tolkats som att inget görs för att minska smittspridningen.

Men i Sverige arbetar regeringen i stort på samma sätt som andra länder, säger Ann Linde.

– Vi arbetar med samma utmaningar som andra länder, med att hantera skalan och snabbheten av viruset och trycket på sjukvården, och vi använder samma verktyg som de flesta andra länder: att uppmana till fysisk distansering, att skydda personer i riskgrupper, att genomföra tester och att stärka hälso- och sjukvården för att kunna hantera pandemin.

Fulla restauranger upprör

I internationell press har bilder på knökfulla restauranger med sollapande svenskar kablats ut de senaste veckorna, som ett bevis på den svenska slappheten i förhållande till coronaviruset, men det är en myt att livet fortsätter som vanligt i Sverige, säger Ann Linde.

– Många människor stannar hemma och har slutat att resa. Många företag kollapsar. Arbetslösheten förväntas öka dramatiskt. Det finns en lång rad nya lagar och rekommendationer som påverkar hela samhället. Det är ingen total nedstängning av Sverige, men många delar av det svenska samhället har stängt ned. Många svenskar är hårt påverkade.

Även socialminister Lena Hallengren (S) som närvarade vid pressträffen vänder sig mot bilden av ett Sverige som låtsas som om det regnar.

– Även jag har noterat att det stundvis vädras en tro om att Sverige hanterar viruset på ett radikalt annorlunda sätt än andra länder. Jag delar inte den tron.

Lagar och rekommendationer

Bara i två stora avseenden skiljer sig Sverige från andra länder, enligt Hallengren. Det är att man inte har stängt samtliga skolor och att man inte tvingar människor att vara hemma, i stället arbetar man med en kombination av lagar och rekommendationer, säger Lena Hallengren.

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är det framför allt tonen som skiljer Sverige från andra länder.

– I stället för att säga att du måste stanna hemma, så försöker vi förklara för befolkningen varför det bör göras och anledningen till det, säger han på pressträffen.

Att de svenska åtgärderna är sådana som man kan hålla i länge kommer vara viktigt, säger han.

– Vi måste ha ett hållbart tillvägagångssätt. Detta kan vi hålla i länge, medan vi nu ser i andra länder hur man försöker öppna upp samhället. I det hänseendet är vårt tillvägagångssätt hållbart.