Oro för tredje vågen – lockdown i Europa

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Smittan ökar än en gång i flera europeiska länder och rädslan för en tredje virusvåg har fått flera att införa nya nedstängningar.

I Polen stängdes köpcentrum, gym och skolor i helgen. I Frankrike har 21 miljoner fransmän utegångsförbud sedan i lördags.

I tyska Tübingen inför man dagspass för att kunna gå på restaurang och teater.

Smittspridningskurvorna går åt fel håll i många delar av Europa och många européer började helgen med nya omfattande coronanedstängningar.

I Frankrike infördes en ny, dock något mjukare, lockdown för 16 områden, varav ett är huvudstaden Paris. Antalet patienter på landets intensivvårdsavdelningar ökar och har nått en rekordnivå för i år med 4 353 inlagda med covid-19.

21 miljoner invånare berörs av de nya restriktionerna som bland annat innebär att man inte får resa mellan olika regioner eller mer än 10 kilometer från sitt hem om man inte kan motivera resan som nödvändig.

Chokladbutiker och musikaffärer nödvändiga

Mellan klockan 19 på kvällen och 06 på morgonen råder utegångsförbud och icke-nödvändiga affärer tvingas stänga. Apotek och mataffärer men även chokladbutiker, florister och musikaffärer anses nödvändiga.

Grundskolor får fortsatt vara öppna, men människor uppmanas att jobba hemifrån. Något som enligt landets president inte görs i tillräcklig utsträckning.

De nya restriktionerna gäller en månad framåt.

Även Italien, som drabbades tidigt och hårt av coronapandemin, stänger återigen ner. Tre fjärdedelar av landet har klassats som röd eller orange zon och har fått skärpta restriktioner.

Italien har återigen hamnat i ett svårt coronaläge.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Italien har återigen hamnat i ett svårt coronaläge.

Total lockdown över påsk i Italien

I mer än halva landet, inklusive storstäder som Rom och Milano, har skolor, affärer och restauranger stängts. Att lämna hemmet är endast tillåtet för jobb, av hälsoskäl eller något annat som är helt nödvändigt. Över påsken kommer landet att gå in i en total lockdown.

I Spanien har vissa regioner lättat på restriktionerna men ett nationellt, nattligt utegångsförbud råder fram till början av maj. Till påsken väntas restriktionerna skärpas kring resande.

Alla över sex år måste bära munskydd i kollektivtrafiken och på allmänna platser inomhus. I vissa regioner är det även munskyddstvång utomhus.

Rekordmånga på sjukhus i Bulgarien

Bulgariens regering har nyligen beslutat att stänga ner skolor, förskolor, restauranger och större butiker av oron för att en ny coronavåg är på väg att svepa in över landet. Kurvorna över antalet smittade och döda pekar uppåt och rekordmånga covidpatienter, 8 545 personer, vårdas på landets sjukhus.

Nedstängningen gäller från och med måndag och i tio dagar framåt, innan landet sedan ska gå till val.

Även Tjeckien, med högst smittspridning bland EU-länderna de senaste 14 dagarna, skärper restriktionerna. De innebär bland annat att förskolor och skolor för yngre elever stängs, reseförbud mellan distrikt och obligatorisk testning på de fabriker och arbetsplatser som håller öppet.

I Polen tvingas skolor, köpcentrum, hotell, badhus och gym stänga till åtminstone 9 april. Redan före nedstängningen har restauranger och skolor för äldre elever varit stängda.

Ukrainas huvudstad Kiev har infört en tre veckor lång nedstängning som drabbar skolor, restauranger och butiker som inte säljer mat.

Foto: Michael Kappeler / TT NYHETSBYRÅN
I tyska staden Tübingen testar man en ny taktik för att hålla staden öppen.

Tysk stad inför dagliga coronatester

I Portugal råder ett fortsatt nödläge sedan januari. Men sedan mitten av mars har vissa affärsverksamheter öppnat, liksom delvis förskolor och på-plats-undervisning i skolor.

Även i Tyskland har man börjat lyfta på de restriktioner som infördes i december. I de flesta stater får nu butiker, museum och olika typer av skönhetsinrättningar öppna.

Men i den tyska staden Tübingen går man en annan väg och inför ett alternativ till nedstängning, skriver SvD. Det är så kallade dagspass som ska ge invånarna tillgång till restauranger, shopping och kulturliv.

I stadens centrala delar har man placerat ut teststationer där folk kan snabbtesta sig för corona. Den som är frisk får ett pass som ger tillträde till de verksamheter i staden som annars är coronastängda, som restauranger, teatrar och affärer.

– Vi hoppas kunna hitta en väg att möjliggöra mer normalitet, säger delstaten Baden-Württembergs regeringschef Winfried Kretschmann i SvD.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sandra Englund testas för covid-19 vid ankomsten till Rhodos flygplats. (Arkivbild)
Publicerad:

LÄS VIDARE