Dokumentär avslöjar nya fynd om Estonia-katastrofen

Publicerad 2020-09-16

I Estonia-katastrofen 1994 dog 852 personer.

Nu, 26 år senare, avslöjar en dokumentärserie nya fynd om Nordens största sjöolycka.

– Vi vill belysa vad som verkligen hände och ge de drabbade flera svar, säger regissören Henrik Evertsson i ett pressmeddelande.

Sedan haveriet har kryssningsfärjan Estonia legat kvar på havets botten, tillsammans med många av offren. Bara 137 av de 989 ombord kunde räddas.

Enligt haverikommissionens rapport berodde olyckan på att fartygets bogvisir lossnat. Det ledde till att enorma mängder vatten forsade in på kort tid. Fartyget fick slagsida och gick under.

Men genom åren har den officiella versionen ifrågasatts.

Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga, SEA, och de överlevande har sedan tragedin krävt att en grundlig utredning av hela vraket ska genomföras, något som avvisats gång på gång.

Gravfrid har samtidigt utlysts över platsen vilket förbjuder dykningar på vraket.

Förlisningsplatsen.

Avslöjar nya fynd

Men i arbetet med den nya dokumentärserien bröts mot det förbudet.

Teamet bakom serien gick ner och filmade på platsen.

– Ärendet är av stort allmänintresse och detta var det enda sättet för produktionen att fastställa om den officiella förklaringen som finns tillgänglig i dag är trovärdig, eller om det finns omständigheter som inte har avslöjats för allmänheten, säger Jessica Linnman, kommunikationsdirektör vid tv-bolaget Discovery Sverige, i pressmeddelandet.

Men arbetet ska ha lett till nya fynd – som i sin tur lett till nya slutsatser om orsakerna till haveriet.

Henrik Evertsson, regissör bakom nya dokumentärserien om Estonia-katastrofen.

Nya berättelser

– Dokumentärserien är skapad utifrån ett gediget journalistiskt arbete, där vi har djupintervjuat flertalet förstahandskällor med en direkt koppling till Estoniakatastrofen. Många källor har aldrig tidigare ställt upp i media med sin historia, säger regissören Henrik Evertsson.

Han är en av de två svenskar som nu står åtalade för att ha brutit mot gravfriden.

 
Fotnot: ”ESTONIA - fyndet som ändrar allt” produceras av Monster och är en dokumentärserie i fem delar som finns att streama på Dplay från och med årsdagen den 28 september.

 

Aftonbladets extraupplaga efter katastrofen.