En halv miljon hajar kan dö för coronavaccin

Uppdaterad 2020-09-29 | Publicerad 2020-09-28

Ingrediensen för coronavaccinet finns naturligt hos hajar.

Nu fruktar forskare att så mycket som en halv miljon hajar kommer behöva dö för att världens befolkning ska bli immun.

– Det kan få en stor effekt att fiska ut djuphavshajarna, säger Charlott Stenberg, marinbiolog och hajexpert.

Flera av vaccinkandidaterna som är under utveckling mot covid-19 använder sig av ämnet squalen. Squalen är i grunden en naturlig substans som förekommer i ett antal växter och djur. I hajars lever är squalen särskilt stor.

Oljan används i dag i ett antal produkter, exempelvis kosmetik och maskinolja. Men det används också i ett antal vaccin som ett så kallat adjuvans – vilket innebär något som förstärker effekten av immunsystemets respons.

– Det är djuphavshajar som har mest av squalenet. De växer långsamt, blir könsmogna sent och får få ungar. Det kan få en stor effekt om de fiskas ut. Men det mesta fisket är förbjudet, i alla fall i EU-vatten, säger Charlott Stenberg, marinbiolog och hajexpert till Aftonbladet.

Fruktar hajmassaker

Ett brittiskt läkemedelsföretag, GlaxoSmithKline, använder sig av hajleveroljan för att skapa coronavaccin. Det är tänkt att företaget ska tillverka en miljard doser för potentiell användning i vaccinet mot covid-19.

Därför fruktar nu djurskyddsgruppen Shark Allies en verklig hajmassaker om vaccinkandidaterna godkänns och sedan massproduceras, rapporterar Sky News.

Ungefär 3 000 hajar behövs för att utvinna ett ton squalen. Shark Allies menar att om hela världens befolkning fick en dos av ett covid-19-vaccin med hajleveroljan, skulle cirka 250 000 hajar behövas dödas. Sannolikt kommer den globala befolkningen dessutom att behöva två doser av vaccinet, vilket innebär att en halv miljon hajar kommer slaktas.

– Där man fiskat ut haj märker man stora ekologiska skiften i sammansättning av arter med exempelvis sjukdomar och alger som växer över korallrev. Det är farligt att rubba ekosystemet och ta bort en hel djurgrupp, säger Charlotte Stenberg.

Forskare testar nu ett alternativ till hajleveroljan för att undvika ett hot mot hajpopulationer – en syntetisk version gjord av fermenterade sockerrör, skriver International Business Times. Men det finns en stor rädsla hos forskare att en plötslig ökning av hajleveroljan kommer att hota redan sårbara hajarter, eftersom hajleveroljan är mycket mycket billigare och mer effektiv än från andra källor.

PODD De branscherna klarar sig bäst

Aftonbladet Daily talar med Svenska Dagbladets Sara L Bränström.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen