Frode Forland fick hot från svenskar när han kritiserade Tegnell

Publicerad 2020-10-03

”Norges Anders Tegnell” vill helst inte jämföras med den svenska statsepidemiologen.

Däremot har Frode Forland fått ta emot både hot och hat från svenskar när han kritiserat sin kollega i öst.

– Jag tror ju att vi har haft en strategi i Norge som har sparat många liv, och det står jag fortfarande fast vid, säger han i en intervju med Aftonbladet.

”Oslo behöver din hjälp.”

Så löd det sms som skickades till alla i Oslo kommun i förra veckan. En påminnelse, om att hålla en meters avstånd, stanna hemma om man är sjuk och använda munskydd när det är trångt i kollektivtrafiken.

Sedan augusti har Norge haft 52 lokala utbrott av coronaviruset runt om i landet, och under förra veckan drabbades huvudstaden hårt. Framför allt sprids viruset i åldersgruppen 20–29 år, troligtvis som ett resultat av att skolorna börjat. 

– Det går i linje med den strategin vi valt, vi släcker bränder där de uppstår. Att lokala utbrott sker är en väntad utveckling, säger Frode Forland, som är smittskyddsdirektör på på norska Folkehelseinstituttet.

Sms:et som skickades till Osloborna.

Barn led av skolstängning

Sverige och Norge gick två olika vägar när pandemin briserade i mars. Norge begränsade antalet personer i grupp till fem och stängde ner restauranger och skolor, medan Sverige som bekant hade en fortsatt ganska öppen strategi.

Nu, lite mer än ett halvår senare har Norge runt 270 dödsfall kopplat till corona. Frode Forland tycker att de valde rätt när de gjorde en ”lockdown”, att slå till hårt gjorde att folk tog pandemin på allvar, då osäkerheten inför vad man stod inför var så stor.

– Jag tror ju att vi har haft en strategi i Norge som har sparat många liv, och det står jag fortfarande fast vid.

Skolorna i Norge var stängda i sex veckor, och det visade sig sedan i studier att det inte gav någon effekt. Om det är någonting han skulle velat ha ogjort är det just det, trots att det var inte Folkhälsoinstitutet, utan regeringen som tog beslutet.

– Det var många barn som led av det, att inte få gå i skolan.

Frode Forland.

Sa emot Tegnell - fick hat och hot tillbaka

Under våren har Frode Forland kritiserat både den svenska strategin och Anders Tegnell ett flertal gånger.

– Det är den norska folksjälen, att man ska säga till när man inte är överens. Jag har inte ett ont ord att säga om Tegnell privat, men jag håller inte med om alla hans värderingar.

Men att kritisera Anders Tegnell kommer inte ostraffat, fick Frode Forland erfara. När han sagt att han tyckt att den svenska strategin är fel har han fått utstå både hot och hat.

– Det är som det är på nätet. Det är inte alla som gillar när man säger emot, speciellt inte svenskar.

Hur hoten sett ut vill han inte gå in på, men han tycker det säger någonting om hur svenskarna ser på sin ”hjälte”.

– Det är intressant, man vill ju ha starka ledare när det blir en kris. I Sverige har det blivit Tegnell, men i Norge har det inte blivit jag. Det är jag glad för.

Anders Tegnell med en öl i somras. Frode Forland tar gärna en sån med Sveriges statsepidemiolog i framtiden.

Vill ta en öl med Tegnell

Frode Forland talar svenska under intervjun, någonting han lärde sig under sina år i Stockholm. Då lärde han också känna Johan Giesecke, som var hans chef, och Anders Tegnell som var hans kollega. Han vill dock vara tydlig med att han inte är det norska svaret på statsepidemiolog.

– Jag ser att svensk media ofta vill porträttera mig som ”norska Tegnell”. Det stämmer inte. Dessutom nämns inte Tegnell som ”svenska Forland” i Norge.

Till skillnad från i Sverige är de fler som bär ansvaret av hanteringen av pandemin, och flera tar beslut. Jämförelsen med Tegnell är inte någonting han trivs med. För honom är personkulten kring Anders Tegnell väldigt märklig.

Däremot hörs han och Tegnell varje vecka, tillsammans med de andra nordiska länderna. När det har blåst på i debatten i media bibehåller de trots det en professionell relation till varandra, och ignorerar rubrikerna.

Men mer än så är det inte.

– Jag har inte haft en personlig ”sit-down” med honom över en kopp kaffe eller öl. Det skulle jag gärna vilja göra när allt det här är över.

Men du sörjer inte att ditt ansikte inte är tatuerat på någons arm?

– Nej, tack gode gud för det.