SMHI klass-1 varnar – så länge stannar snön

Publicerad 2021-01-06

Det rekordvarma året 2020 är slut och trettonhelgen inleds med en snösmocka i stora delar av Sverige. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Kalmar län och bilister bör ta det försiktigt.

– Det kan lägga sig så pass mycket snö under en tidsperiod att det ger snöhalka, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

I Stockholmsområdet kan man däremot vänta sig en del snöbya

December månad präglades av grått väder och på flera håll i landet lös solen med sin frånvaro. Snön som annars lyser upp de mörka dagarna har också uteblivit i stora delar av Sverige. Men under onsdagen och torsdagen väntar nederbörd i form av snö och SMHI har utfärdat en klass-1 varning för kraftiga snöbyar med upp till 15 centimeter nysnö i Kalmar län.

– Varningen gäller under onsdag men kan ligga kvar ett tag. Det kan komma dryga fem centimeter och mellan 10–15 centimeter lokalt. Man får räkna med snöhalka och ta det försiktigt på vägarna, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Nederbörden är som störst i Götaland och i östra Svealand. I Norrland är det lokalt lättare snöfall, enligt Söderberg.

– Snön kommer att ligga kvar under åtminstone hela fredag och lördag, säger hon.

Men på några ställen i landet finns det en risk att bli snuvad på snön.

– I söder har vi en del inslag av regn. I södra Götaland och vid kusterna, på Öland och Gotland är det övervägande regn.

I Stockholmsområdet kan man däremot vänta sig en del snöbyar under både onsdagen och torsdagen med en temperatur som kommer ligga runt nollan.

– Hur mycket snö det blir skiljer sig lokalt. Det kommer inte komma några stora mängder i Stockholm, men ett par centimeter kan man räkna med.

Bäst chans för snö och pulkaåkning

Sofia Söderberg lägger samtidigt in en brasklapp och säger att snön i Stockholm och Göteborg kan dra åt blötsnö-hållet.

– Ja, åtminstone inslag av blötsnö, säger Sofia Söderberg.

Under söndagen kommer det in lite mildare luft men under måndag och tisdag blir det kallare temperaturer igen, enligt Söderberg.

Men någon pulkaåkning går inte att garantera.

– Bor man i lite högre terräng, om det lägger sig så pass mycket och ligger kvar kan det bli chans till pulkaåkning.

Bilister i Kalmar län bör ta det försiktigt på vägarna när snösmockan drabbar södra Sverige.