Forskare: Fjärde smittovåg kan drabba barn

Uppdaterad 2021-06-04 | Publicerad 2021-06-03

26 forskare befarar att en fjärde smittovåg av covid-19 i höst kan drabba ovaccinerade barn, skriver de på DN Debatt.

De vill se förändringar i skolmiljön med bland annat ökad ventilation och striktare karantänsregler.

Debattartikeln har mötts av kritik.

I höst kan en fjärde smittovåg av covid-19 drabba de barn som ännu inte har vaccinerats, menar de 26 forskare i gruppen ”Vetenskapsforum covid-19” som har skrivit debattartikeln.

De anser, till skillnad från Folkhälsomyndigheten, att smittspridningen bland barn har blivit mer uppenbar.

Därför har de tagit fram statistik på barns smitta, följdsjukdomar och dödlighet i covid-19, med fokus på den svenska situationen.

En fjärdedel kan ha smittats

Forskarna menar bland annat att antalet barn som har smittats av covid-19 är långt fler än vad Folkhälsomyndighetens statistik visar. Enligt FHM:s statistik har 167 000 barn testat positivt för covid-19 fram till den 28 maj. Men enligt forskarnas beräkningar är den siffran i stället 630 000, vilket skulle innebära en fjärdedel av Sveriges barn.

Fler barn har dött i Sverige

En annan slutsats som forskarna drar är att en stor andel svenska barn, ”tiotusentals”, har drabbats av långtidssymtom efter covid-19. Eftersom det saknas tydlig svensk statistik gällande långtidscovid och hyperinflammation (MIS-C) hos barn efter covid-19 hänvisar de till utländsk data från bland annat Storbritannien, Italien, Norge och Israel.

Den slutsatsen får skarp kritik i en replik på DN Debatt från Daniel Bremell, infektionsläkare vid Sahlgrenska sjukhuset, som gjort en bedömning av de utländska uppgifterna. Bremell skriver:

”Sammantaget går det inte att utifrån dessa fyra, mycket bristfälliga, källor dra slutsatsen att en stor andel barn drabbas av långtidssymtom efter covid-19. Med tanke på de akademiska titlar gruppens medlemmar stoltserar med hade man kunnat förvänta sig betydligt bättre källkritik”.

Forskarna tror också att antalet personer mellan 0 och 19 år som har avlidit med covid-19 är fler än de 13 som rapporterats. De jämför med Danmark och Norge där färre barn har avlidit. I Finland har inget barn avlidit med covid-19.

Fel dödsorsak

Forskarna skriver att det kan vara så att barnen som dog av covid-19 under den första smittovågen aldrig fick diagnosen, och att man registrerat fel dödsorsak för de barnen.

De skriver: ”Vi måste orka ta till oss det faktum att pandemin hittills drabbat många barn. Den stora farhågan inför hösten är en fjärde våg som främst drabbar ännu ovaccinerade barn, med risk för långtidscovid, hyperinflammation (MIS-C) och i värsta fall ytterligare dödsfall.”

Forskare befarar att en fjärde coronavåg kan drabba unga i höst.

Få blir allvarligt sjuka

I slutet av debattartikeln argumenterar forskarna för att skolmiljön behöver göras säkrare för elever och personal genom ökad ventilation, munskyddsanvändning, snabbtester och striktare karantänsregler, bland annat.

De hänvisar också till flera åtgärder som WHO föreslår för att skydda personer i skolmiljö vid hög smittspridning av covid-19.

Både Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen (WHO) uppger att barn som smittas av covid-19 oftast får en mild sjukdom, och att få barn blir allvarligt sjuka.

Vid torsdagens pressträff sa statsepidemiolog Anders Tegnell att man tagit del av forskarnas debattartikel.

– Vi tittar på den för att se hur väl den funkar. Vi utreder frågan om att vaccinera barn eller inte. Data från Israel pekar närmast på att smittspridningen bland barn försvinner när man vaccinerar vuxna, sa han då.

Han sa också att han inte tror att risken är stor för att barn kan bli svårt sjuka vid en fjärde våg:

– Risken finns, men att den skulle vara stor tycker jag är överdrivet, sa Tegnell.


PODD Så rustad var Sveriges ekonomi för en pandemi

Aftonbladet Daily med Micael Dahlén, professor på Handelshögskolan.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen