Coronatesterna visar fel – nu ändras metoden

Uppdaterad 2020-11-10 | Publicerad 2020-10-22

De tiotusentals som självtestat sig för covid-19 i Stockholm kan ha fått fel svar.

Nu ändras testmetoden i regionen.

Den som vill testa sig för covid-19 i Region Stockholm och inte är inlagd på sjukhus kan välja mellan att åka till en drive in-station eller att få ett test levererat till dörren.

I båda fallen är det patienten själv som utför provet. Nuvarande metod är att patienten skrapar bakre svalgväggen med en provpinne som förs in genom munnen och sedan snurras kraftigt i ett rör med vätska.

Men det här är inte den säkraste metoden, enligt Folkhälsomyndigheten. Nu rekommenderar de därför testning där prover tas från näsa och hals samt saliv.

Region Stockholm är enligt Folkhälsomyndigheten den enda region som inte redan testar enligt den säkrare metoden.

Varför inte då?

– Vid starten för egenprovtagning var det inte tydligt vilken metod som gav bäst känslighet, alltså möjlighet att påvisa virus. Svalgprov har använts på många håll i världen och valdes för att det lämpar sig för egenprovtagning och är jämförelsevis enkelt, skriver Marcus Hagström på Karolinska Universitetssjukhusets pressavdelning i ett mailsvar.

Nu ska man ändra provtagningen även här.

– I Region Stockholm pågår redan förberedelser för att övergå till den rekommenderade provtagningsmetoden där man kombinerar svalg/näsa/saliv.

Majoriteten av testerna i Stockholm, tre fjärdedelar, utgörs av egenprovtagning.

”Sånt som händer”

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror dock inte att risken är stor för att tidigare tester ska vara felaktiga.

– Det kan möjligen vara någon enstaka där man inte hittat nåt men som hade det väldigt lite. Men det är sånt som händer med all provtagning, säger han till SVT.

I Region Stockholm testas tiotusentals personer varje vecka för pågående covid-19. De allra flesta av testerna, tre fjärdedelar, sker genom just egenprovtagning.

Hur stor andel av provsvaren som varit falska är oklart.

En påse med coronatest lämnad utanför en lägenhetsdörr för upphämtning.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen