Attendos ordförande: Tycker inte bonusen ska återbetalas

Vägrar kommentera om vårdpersonalen ska få bonus

Publicerad 2021-05-06

Attendos styrelseordförande Ulf Lundahl var med och fattade beslutet om miljonbonusarna.

Men han vägrar svara rakt på om han även tycker att vårdpersonalen ska få bonus - och han tycker inte att toppcheferna ska återbetala några pengar som vd:n gjort.

– Nej, jag tycker faktiskt inte det. Jag tycker inte det finns grund för det.

Aftonbladet har granskat det privata vårdbolaget Attendo och har bland annat avslöjat hur miljonbonusar delats ut till sex toppchefer för 2020 – samtidigt som vårdjätten fått 120 miljoner kronor i coronastöd.

Attendos vd Martin Tiveus var en av de chefer som tog del av bonusen.

Han fick under förra året en total ersättning på 12, 9 miljoner kronor, en ökning med 1,8 miljoner kronor från året innan.

Efter mycket kritik valde Tiveus att under torsdagen skänka bort sin bonus på 1, 9 miljoner kronor.

Efter att bolaget under en vecka duckat intervjuer med Aftonbladet ställde vårdjättens styrelseordförande Ulf Lundahl även upp på en lång intervju.

Men han tycker inte cheferna ska återbetala bonusen.

– Nej, jag tycker faktiskt inte det. Jag tycker inte det finns grund för det.

Attendos styrelseordförande Ulf Lundahl var med och fattade beslutet om miljonbonusarna.

Varför var det viktigt för dig att ge toppcheferna nästan fem miljoner i bonus för 2020?

– Vi har en modell för rörlig ersättning och det är ett val vi har gjort. Vi tycker rörlig ersättning är bättre än ännu högre fasta ersättningar. Om man når sina mål så kan man få bättre ersättning kanske än en hög fast lön.

– Vi har haft det i många år. Vi tycker det fungerar bra. Modellen har beslutats av styrelsen varje år och även utfallet år för år beslutas av styrelsen.

Kommun-anställda i Stockholm har fått ett corona-engångsbelopp på 5 500 kronor som tack för insatsen under pandemin. Tycker du att er vårdpersonal också borde få det?

– Det kan man ju tycka. Men vi har ju ett kollektivavtal som tecknades nu i början av året. Och där är det en skillnad mellan de privata arbetsgivarnas avtal och de kommunala, SKR:s avtal. Det kan man mycket väl ha åsikter om. Jag vill inte recensera det parterna kom överens om.

Så du tycker inte att vård- och omsorgspersonalen ska få en bonus för insatserna under pandemin?

– Jag har inte varit en del av de besluten. Utan det har Almega gjort.

Jag förstår att du inte har förhandlat det, men vad tycker du som styrelseordförande?

– Jag vill inte recensera det parterna kom överens om.

Varför inte det?

– Då är vi liksom inne på någon slags moralisk- eller värderingsdiskussion. I den frågan så kan jag nog inte tillföra så mycket. För där kan man ha åsikter förvisso. Men jag avstår från det.

Kan du förstå den kritik som har riktats mot er, när ni betalar ut de här bonusarna för ett pandemiår?

– Jag kan förstå frågan. Men vi tycker ändå att det är korrekt att göra det. När vi har en modell som vi långsiktigt står för och som vi dessutom har avtal med ledningen om. Och det är dessutom aktieägarna som betalar och dessutom är utfallet baserat på kvalitetsfaktorer, inte på ekonomiskt resultat i det här fallet.
Attendo har fått 130 miljoner i statliga stöd, 120 miljoner från Sverige och resten från Finland.

Under torsdagen, när bolagets kvartalsrapport presenterades, framkom att vårdjätten fått ytterligare 50 miljoner kronor i coronastöd.

Ulf Lundahl understryker att den största delen av den ersättningen som företaget har fått är sjuklöneersättning.

– Det är inte något man söker, utan det får man automatiskt på sitt skattekonto om man är arbetsgivare. Så det gäller alla arbetsgivare i Sverige som har fått en extra sjuklöneersättning under pandemiåret. Även Schibsted då, som äger Aftonbladet har sannolikt haft sjukfall, så att Schibsted har fått sjuklöneersättning. Och det är två tredjedelar av den ersättning vi har fått. Resten är ersättning från kommuner för skyddsutrustning, extra skyddsutrustning, och liknande. Det har helt kommit bort.

När fattade ni i styrelsen beslutet om de här uppmärksammade bonusarna?

– I början av året, vi hade styrelsemöte i början av februari.

Hur gick diskussionen då?

– Det var ingen diskussion, det var enhälligt beslut.

Vårdjätten Attendo.

Aftonbladet har även avslöjat verksamhetschefernas hemliga bonusavtal, men vårjätten har vägrat redovisa hur mycket de fått i bonus under 2020.

Varför vill ni mörka de här bonusarna?

– Det här är ju mer en fråga, ska man överhuvudtaget ha rörlig lön, eller ska man bara ha fast lön? Vi tycker att rörlig lön, även för verksamhetschefer, har ett värde, hur vi jobbar med ständiga förbättringar av verksamheten. Utformningen av systemen är transparenta men bolaget rapporterar inte utfall för gruppen under ledningen.

Vi har pratat med flera verksamhetschefer som menar att deras bonusjakt kan leda till underbemanning - hur ser du på det?

– Det kan det inte. Vi följer det här veckovis, att vi upprätthåller de bemanningsnivåer som vi ska, enligt avtal med våra kunder, som i det här fallet är kommunerna. Så man kan inte fuska med bemanning för att uppnå de här kriterierna i vår rörliga ersättningsmodell.

Sveriges radio har nyligen avslöjat hur Attendo ljög om vården på äldreboendet Sabbatsbergsbyn och hur vårdbiträdet Stine Christophersen som slog larm blev utskälld och fick en skriftlig erinran.

– Jag tycker det var helt oacceptabelt och det går inte på någon punkt att försvara. Det är helt oförsvarligt, säger Lundahl.
Det har även kommit fler larmrapporter om repressalier mot anställda.

– Jag kan inte kommentera sådant som jag inte vet specifikt. Men i den mån det förekommer är det helt förkastligt, säger Lundahl.