Smittan skenar i Strömstad – drastiska åtgärder

Publicerad 2021-02-02

Gränsen mot Norge har varit stängd i en vecka på grund av spridningen av coronamutationen.

Samtidigt skenar coronasmittan vid gränsen – i Strömstad.

Nu inför kommunen drastiska åtgärder för att få stopp på smittspridningen.

Coronasmittan skenar i Strömstad.

Efter att den brittiska mutationen av coronaviruset upptäckts i Norge och spridits utom kontroll stängdes gränsen mellan Sverige och Norge.

Samtidigt rapporterar Västra Götalandsregionen att antalet bekräftade coronafall går ner – men inte i Strömstad.

Strömstad i december 2020.

Inför restriktioner

Med anledning av den ökade smittspridningen har flera lokala restriktioner införts i Strömstad efter uppmaning av Smittskydd Västra Götaland, skriver tidningen Bohusläningen.

Det här innefattar bland annat att flera kommunala verksamheter stängs ner och högstadiet återgår till distansundervisning.

– Medan antalet fall i resten av Västra Götalandsregionen går ned, så har de ökat kraftigt i Strömstad. Därför gäller nu att snabbt kunna vända trenden. Alla i Strömstad måste hjälpa till. Det finns ingen verksamhet som är undantagen, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Stängd gräns slog hårt

Det är oklart om det är den brittiska mutationen som har spridits i Strömstad. Prover från kommunen har skickats för analys till Folkhälsomyndigheten.

Den stängda gränsen har slagit hårt mot Strömstad. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB är det kommunen som där dagligvaruhandelns försäljning minskat mest med 82 procent under andra kvartalet.

PODD Håller svenska vaccinplanen?

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen