FHM oroas – dödsfallen kommer öka

Erik Nilsson/TT

Anna Hansson/TT

Publicerad 2020-11-10

Folkhälsomyndigheten skärper råden i fler regioner. Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten. Arkivbild

Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela landet och Folkhälsomyndigheten har nu skärpt pandemiråden i mer än hälften av regionerna.

– Det skulle vi inte göra om vi inte kände en oro för hur det utvecklar sig, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Det är ett allvarligt läge som Byfors beskriver på tisdagens pressträff tillsammans med sina myndighetskollegor. Mest ökar smittspridningen i åldrarna 20–59.

– Kalla det för en andra våg eller inte. Vi har en pågående smittspridning som vi behöver hjälpas åt för att bromsa, säger hon.

Dödsfallen är nu uppe i 6 057 personer och Folkhälsomyndigheten varnar för högre dödstal framöver.

– Det kommer antagligen att fortsätta öka i några veckor framåt, eftersom den ökade smittspridningen visar sig senare bland avlidna, säger Sara Byfors.

"Klart trendbrott"

Svenska sjukhus belastas också allt mer. Sjukvården i nio regioner har gått upp i stabs- eller förstärkningsläge. Men fortfarande uppmanas man söka vård vid hälsoproblem.

1 000 covidpatienter vårdas på sjukhus och 130 personer på intensivvårdsavdelning, enligt tisdagens uppgifter.

– Det är ett klart trendbrott vi ser, säger Sara Byfors om iva-fallen.

Smittspridningen av covid-19 syns över hela landet. Västerbotten, Norrbotten och Kalmar län anslöt sig på tisdagen till de tio andra regioner som har särskilt strikta råd från Folkhälsomyndigheten. Blekinge, som är i dialog med myndigheten, valde att införa råd på egen hand i stället för att vänta på klartecken från Folkhälsomyndigheten.

– Känner de att det är så angeläget att gå ut nu så har de den möjligheten, säger Sara Byfors.

FHM: Undvik resor

De lokala råden skiljer sig något mellan regionerna, men huvudsyftet är att man ska undvika fysiska kontakter. I Norrbotten och Västerbotten uppmanas invånare, till skillnad från i andra regioner, att avstå från onödiga resor inom eller mellan regioner.

– Det ska tolkas som att man inte ska göra några längre resor, vilket ofta leder till nya kontakter med människor, säger Sara Byfors.

För den som funderar på hur man ska göra under julhelgen blev det inga nya besked från myndigheterna.

– Vi tror att man får sikta in sig på att fira i mindre sällskap och får fundera över de råd och rekommendationer som finns nu. Sedan får vi se hur smittläget är, om det har dalat eller fortsätter uppåt.

Följ ämnen i artikeln