Nya coronarestriktioner väntar i Frankrike

Pontus Ahlkvist/TT

Publicerad 2020-10-28

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Det hårt coronadrabbade Frankrike håller andan inför kvällens tv-program. Då väntas president Emmanuel Macron presentera nya restriktioner för att bromsa smittspridningen.

Kraftigt ökande smittotal, en sjukvård på randen till överbelastning, och det högsta antalet dödsfall sedan i april. Macrons tv-sända tal till nationen på onsdagskvällen sker mot en dyster fond.

Presidentens besked kan bli besk medicin, enligt en regeringskälla. Enligt flera tidningar och radiokanaler, som alla hänvisar till icke namngivna källor, väntas Macron tillkännage en ny lockdown i fyra veckor, som då skulle bli föremål för omröstning i nationalförsamlingen under torsdagen.

"Utom kontroll"

Mot bakgrund av den kraftigt ökande smittspridningen, som tidningen Le Monde beskrivit som "utom kontroll", behöver Frankrike nu "kraftfulla åtgärder som är begripliga för alla fransmän, troligen på nationell nivå", enligt Stanislas Guerini, ledare för Macrons parti La République En Marche (LREM).

Under tisdagen fick nära 3 000 personer intensivvård för covid-19. Sammanlagt har landet omkring 5 800 iva-platser.

Runt 19 000 var inlagda på sjukhus.

Fältsjukhus och evakueringar

När läget var som värst i mars och april fick Frankrike upprätta fältsjukhus och evakuera hundratals patienter till Tyskland, Schweiz, Luxemburg och Österrike. De svåra ekonomiska konsekvenserna som följde på vårens lockdown har gjort att regeringen länge dragit sig för att införa en ny sådan – i stället har lokala utegångsförbud nattetid införts i Paris och andra städer med hög smittspridning. Utvecklingen de senaste dagarna gör dock att nya, hårdare åtgärder nu väntas.

– Vi måste förbereda oss på hårda beslut, säger inrikesminister Gérald Darmanin.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen