Publicerad:
Uppdaterad:

Kabul: Minst tio döda vid utbildningscenter

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En man får vård efter självmordsattacken mot utbildningscentret i Kabul.
Foto: Mariam Zuhaib/AP/TT
En man får vård efter självmordsattacken mot utbildningscentret i Kabul.

Närmare 20 personer har dödats och runt 60 skadats i samband med en självmordsattack nära ett utbildningscenter i Afghanistans huvudstad Kabul, uppger landets inrikesdepartement.

Terrorgruppen IS har tagit på sig självmordsattacken som ägde rum i anslutning till ett utbildningscenter i västra Kabul.

– Jag stod omkring 100 meter bort från centret när en stor explosion slog omkull mig. Det var damm och rök överallt. Alla de som dödades och skadades var studenter som ville in i centret, berättar en boende som blev vittne till attentatet.

Gärningspersonen försökte enligt inrikesdepartementet ta sig in i centret.

"Men han upptäcktes av vakterna och detonerade då sin sprängladdning i en gränd", säger talesperson Tareq Arain i ett uttalande.

Flera distrikt i västra Kabul bebos av den shiamuslimska minoriteten hazara, som flera gånger tidigare varit måltavla för attacker från den sunnifundamentalistiska terrorgruppen IS.

Vägbomb dödade nio

Händelsen inträffade bara några timmar efter att nio civila dödades av en vägbomb utanför huvudstaden. Bussen de färdades i var på väg från Kabul till staden Ghazni, uppger en talesperson för Ghaznis guvernör.

Våldet har ökat de senaste veckorna trots de pågående fredssamtalen mellan talibanerna och landets regering.

Fyra poliser skadades i förmiddagens händelse , uppger polisen, som lägger skulden för attacken på talibanerna.

Hotar fredsprocessen

USA:s särskilda sändebud i Afghanistan, Zalmay Khalilzad, sade tidigare i veckan att våldet i landet hotar fredsprocessen.

Under fredagen uppgav Amnesty International att minst 50 personer dödats i attacker under den senaste veckan. Människorättsorganisationen anser att de stridande parterna inte skyddar de civila i konflikten.

– Det internationella samfundet måste göra skyddet av de civila till ett centralt krav för sitt fortsatta stöd för fredsprocessen, säger Omar Waraich vid Amnesty Internationals Asienavdelning.

Publicerad:
Publicerad: