Kycklingarna plågas på väg till Kronfågel

Kläms fast mellan transportburarna

Uppdaterad 2021-11-16 | Publicerad 2021-09-06

Kycklingarnas halsar, vingar och huvuden kläms fast

De som inte dör direkt kan dö av stress eller kvävas. Många lever i flera timmar.

Aftonbladet 200 sekunder har tagit del av rapporter där veterinärer slår larm om hur djuren plågas på väg till Kronfågel.

En före detta anställd berättar för Aftonbladet 200 sekunder hur kycklingarna packas in i lastbilarna, utan hänsyn till att deras kroppsdelar kläms fast mellan transportburarna.

– Det rann blod i burarna som stod under. Chauffören ignorerade det helt.

De fastklämda kycklingarna riskerar att plågas under lastningen, under transporten och under den så kallade uppstallningen på slakteriet, när fåglarna väntar på att bli avlivade.

Många av de fastklämda kycklingarna lever fortfarande då Livsmedelsverkets veterinärer upptäcker dem på slakteriet.

Aftonbladet 200 sekunder har gått igenom alla Livsmedelsverkets rapporter om kycklingar som skadats under transport till Kronfågel år 2019, 2020 och under första halvåret i år.

Det är sammanlagt 148 klämda kycklingar. Enligt dokumenten lever 32 av dem när det upptäcks att de är fastklämda. 53 är noterade som döda. För de övriga är det inte uppgivet om de lever eller är döda.

Det är inte bara under lastningen som kycklingarna riskerar smärtsamma skador. Vingarna kan även brytas när de fångas in på gården och under hanteringen innan de avlivas på slakteriet.

Vid Länsstyrelsens inspektion den 8 juni räknades 17 kycklingar med brutna vingar under bara två minuter på Kronfågels slakteri.

Kyckling som transporterats till Kronfågel med fastklämt huvud.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Christoffer Nilsson och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

 

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

LÄS VIDARE