Chefsåklagaren: ”Mediabevakningen om Hedin har varit ensidig”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Utredningen mot åtalade industrimannen Karl Hedin har fått stor uppmärksamhet i media.

Men jakthärvan har blivit rapporterad till Hedins förmån anser chef för den åklagarenhet som driver ärendet.

– Det har blivit en väldigt stor obalans från medierna överhuvudtaget, säger chefsåklagare Kristina Falk Strand i podden Aftonbladet Krim.

Rättegången om illegal rovdjursjakt, där Karl Hedin är centralfigur, inleddes i veckan.

Alla tilltalade nekar och den bevisning som lagts fram har de lämnat alternativa förklaringar till. Det kvinnliga huvudvittnet har ändrat sig och tagit tillbaka sina utpekanden. Utredningen har drivits vidare ändå vilket kritiker ser som en rättsskandal.

Men Kristina Falk Strand, chef för Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, menar att mediarapporteringen inte varit helt objektiv och påpekar att det inte är helt ovanligt att vittnen ändrar sig under en pågående utredning.

Industrimiljardären Karl Hedin står åtalad för jaktbrott.
Foto: ERICSSON MARCUS/AFTONBLADET/TT : 
Industrimiljardären Karl Hedin står åtalad för jaktbrott.

”Är inte miljöaktivister”

I sociala medier råder en uppiskad stämning där miljöåklagarna anklagas vara aktivister som drivs av en egen agenda snarare än lagen. Något som Kristina Falk Strand tycker är bekymmersamt. Eftersom det inte stämmer.

– Vi är lite då och då beskyllda för att vara miljöaktivister, men vi är åklagare som utreder misstänkta brott. Vi arbetar med utredning och lagföring precis som andra åklagare gör med stölder, rån och våldtäkter.

I sociala medier uppfattas utredningen mot Hedin som ett angrepp mot hela jägarkåren, något som chefen för miljöåklagarna bestämt vill tillbakavisa.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Rättegången startade i veckan, i Västmanlands tingsrätt i Västerås.

”Otäckt att höra Hedin”

Kristina Falk Strand gör en jämförelse:

– Varje år väcks ett stort antal åtal för trafikbrott och det är ingen som tror att det är ett angrepp på alla trafikanter. Det väcks många åtal för skattebrott - och det är ju ingen som tror att det är ett angrepp på alla skattebetalare, eller näringsidkare om någon sådan är inblandad.

Vid första rättegångsdagen fanns en representant för föreningen Jaktkritikerna på plats, Christian Jutvik.

– De stora dragen är ju tydliga, här finns representerat ett starkt hat mot rovdjur och i synnerhet mot vargen. Och det är otäckt att se. Och det är otäckt att höra Karl Hedin när han talar om en nollvision för vargen, säger Christian Jutvik, i senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim som belyser jakthärvan.

Rättegången i Västmanlands tingsrätt kommer pågå till slutet av nästa vecka.

Foto: privat
Christian Jutvik, representant för föreningen Jaktkritikerna.
Publicerad:

LÄS VIDARE