Papegojan Åke åt världens minsta (?) semla

Uppdaterad 2021-02-18 | Publicerad 2021-02-16

2,73 millimeter.

Så liten blev världens sannolikt minsta semla.

Sen åt papegojan Åke upp den.

– Varsågod. Smaka. Godnatt, säger Åke.

Förra året serverades världens största semla på Sergels torg i Stockholm.

Som en motreaktion ville caféägarna Malin Söderholm och Geir Hansteen Jörgensen baka världens minsta semla.

– Det kändes som en bra balans. Vi ville slå ett slag mot matsvinn och för hållbarhet – men framförallt var det en kul grej, säger Geir Hansteen Jörgensen.

Ägarna av caféet, Geir Hansteen Jörgensen och Malin Söderholm, visar upp sin lilla semla.

Tog fem minuter att grädda

För att inte orsaka folksamling gjorde de minimalt med reklam för fettisdagsevenemanget på Café Källarbyn i Gamla stan i Stockholm. Rekordbaket följdes på plats av enstaka cafégäster i tonåren, två officiella vittnen och ett pressuppbåd bestående av Aftonbladet och DN.

Den lilla bullen gräddades på en stålbit, med ett värmeljus under och en glasburk ovanpå. Det tog fem minuter och ”ugnen” var som högst 122 grader varm.

Bullen snittades med en skalpell. Grädden och mandelmassan applicerades med en knappnål. Florsockret ströddes med en tesil och en pappstrut.

– Det är samma ingredienser som vi använder till våra vanliga semlor, säger Malin Söderholm.

Vegan-piken mot Arla

Semlans bredd uppmättes till 2,73 millimeter. Världsrekordförsöket kommer skickas in till Guinness rekordbok för registrering.

– Vi ville komma under 3 millimeter, och det gjorde vi. Eftersom det inte finns något rekord som vi kunnat hitta så vill jag säga att vi har lyckats. Men vi ville göra det med marginal, så det skulle bli svårslaget. säger Geir Hansteen Jörgensen.

Den färdiga semlan redo för att ätas.

Radiokanalen NRJ har gjort ett liknande rekordförsök. Men den semlan syntes tydligt med blotta ögat och borde därmed vara ute ur leken. Geir och Malins semla blev stor som en brödsmula och krävde förstoringsglas.

Grädden som användes var vegansk – som en hyllning till Mjölbybagarna som nyligen stoppades från att vinna Arlas pris för bästa semla.

– Vi har ju vanliga semlor också, men också mycket veganska grejer. Så vi tyckte det var roligt att stötta dem.

Åts av mjölnaramazonen Åke

När världens största semla bakades förra året fick den som ville smaka. Aftonbladets reporter tog en bit. Vem som skulle äta världens minsta semla hade caféägarna inte planerat – så det fick bli papegojan Åke.

Roberto Rufo och den lycklige ”semmelätaren” Åke.

Åke är en femårig mjölnaramazon som kom till caféet tillsammans med Roberto Rufo, vän till paret och ett av två Guinness rekordbok-vittnen. Åke åt rekordsemlan från husses finger.

– ”Varsågod” säger han när han vill ha mer mat, och det sa han direkt efteråt. Så jag tror han tyckte den var alldeles utmärkt. Lite liten kanske, säger Roberto Rufo.

Noggranna förberedelser innan det lilla bakandet.