Väder

Alla i södra Sverige är vinnare på midsommarafton

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Vinnarna på fredag är alla som bor i södra Sverige.

Där blir det klassiskt midsommarväder.

– Vinstlotten drar nog de som bor i Götaland och Svealand, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

På midsommarafton blir det så kallat klassiskt midsommarväder, sol varvat med moln, en del skurar och 20-25 grader, i söder. Norra Sverige får lite ostadigare och lägre temperaturer, enligt meteorolog Mikael Sjöstrand.

– Det är inte lika varm luft som förra veckan, säger han.

Så blir midsommarvädret område för område, från söder till norr:

Västkusten får goda solchanser och omkring 20 grader, inte riktigt lika varmt som i öster, kanske lite mer sol på morgonen än mitt på dagen och kvällen. Inget regn.

De inre delarna av Götaland och Svealand får de högsta temperaturerna, kanske 24-25 grader. Där bildas moln, som ger lokala skurar runt lunchtid, kring Vänern, Vättern och Mälaren. På eftermiddagen och kvällen rör sig skurarna österut.

Uppland, Södermanland och Gotland får sol varvat med moln på morgon och förmiddag, framåt eftermiddag närmar sig skurarna. Det blir 20-25 grader varmt.

Mikael Sjöstrand säger:

– Det är osäkert med placering och tidtabell för skurarna. Men det är inga stora regnområden, det är mer att kan regna lokalt en kortare stund.

Dalarna, Gävleborg och Västernorrland och resten av Norrlandskusten får en solig och fin morgon, dryga 20 grader. Men sedan närmar sig svalare luft västerifrån med moln under kvällen, och lite mer regn.

I norra Norrland passerar en kallfront under dagen. Det blir molnigt, 10-15 grader och skurbetonat regn, som inte håller i sig hela dagen.

På torsdagen utfärdade SMHI nio varningar för stora regnmängder i sydöstra Sverige. På sina håll beskrivs regnet som skyfallsliknande, med 35 millimeter på kort tid, Det väntas dra in natten mot midsommarafton

Varningarna gäller: Östergötland, Kalmar utom Öland, Kronobergs östra och västra del, Jönköpings östra, västra och södra del och Österlen i Skåne.

Årets midsommarväder ser ut att bli av den klassiska sorten.
Se till att få med dig paraplyet till midsommarfirandet.

Meteorolog Mikael Sjöstrand utropar invånarna i södra Sverige till vinnare i midsommartombolan:

– Många som firar midsommar i Götaland och Svealand känner nog att de drar vinstlotten, eftersom de får klassiskt midsommarväder. Sol varvat med moln, enstaka skurar, och så spricker det upp efteråt, säger han.

Det hade väl varit roligare om det varma vädret fortsatt?

– Jag tror det är bra för många att hettan har passerat, så man får sova på nätterna och vara lite piggare. Det är ändå påfrestande när det är uppemot 30 grader, säger Sjöstrand.

Han rekommenderar shorts och skjorta, eller klänning, mitt på dagen i södra Sverige. På kvällen tröja och långbyxor, när den svala luften tar över och skurarna har passerat.

Mikael Sjöstrand vill inte sia om midsommarvädret i framtiden, men säger ändå:

– Allmänt ser vi stigande temperaturer året om, även om tendensen är tydligare på vintern än på sommaren. Men just kring midsommarveckorna är höjningen inte lika tydlig som annars, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Så blir vädret på tio svenska orter, timme för timme på midsommarafton.
Publisert:

LÄS VIDARE

Därför firar vi midsommar – allt inför firandet

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Midsommar