Region Stockholm: ”Vi behöver hjälp”

Publicerad 2020-12-09

Stockholm har drabbats ”avsevärt mycket hårdare” av pandemin än andra regioner.

Det uppger Region Stockholms sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en presskonferens i dag.

– Vi ser just nu en mycket allvarlig situation och vi behöver hjälp, säger han.

Både antalet nya fall och antalet sjukhusvårdade ökar i Stockholm.

– När vi tittar på antalet patienter med covid som är inlagda på geriatrik och akutsjukhus så ser vi att det vi trodde var en platå och början till nedgång nu har förbytts tills dess raka motsats. Det var precis den här utvecklingen vi inte ville se, säger Björn Eriksson, Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör.

Finns inga marginaler

Det är nu nästan helt fullt på intensivvårdsavdelningarna på Stockholms sjukhus.

– 83 patienter behöver i dag intensivvård, det motsvarar i princip samtliga iva-platser. Vi vill hela tiden ligga steget före, genom att öppna fler vårdplatser så att de finns tillgängliga när behov uppstått. Vården är så hårt pressad att det inte finns några marginaler, säger Björn Eriksson.

Björn Eriksson, Region Stockholms sjukvårdsdirektör.

Antalet avlidna i covid-19 i Stockholm ökar också och Björn Eriksson är kritisk till hur vissa människor inte verkar ha brytt sig om det allvarliga läget.

– Vi stockholmare har trängts för mycket och haft för många kontakter utanför hushållet. Det här fungerar just nu för att vårdpersonal återigen gör ett fantastiska insatser. Men det håller inte i längden, säger han och fortsätter:

– Nu får det vara nog. Det kan inte vara värt det här för att ha after work och trängas för julklappshopping eller ses över en adventsfika. Konsekvenserna blir fruktansvärda.

”Vill ha hjälp”

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Jag behöver hjälp från alla föräldrar att ni pratar med era ungdomar. Alla kan drabbas av svår sjukdom, säger han.

– Jag vill också ha hjälp från vårdens medarbetare med att berätta om hur vidrig den här sjukdomen är. Jag vill också vända mig till medierna att hjälpa tilla att beskriva och rapportera om den här sjukdomen drabbar så många. Vi måste inse att ta en öl efter jobbet kan få ödesdigra konsekvenser.

Vaccinationerna är på gång och Region Stockholm bedömer att de första vaccinationerna kommer att godkännas i december och sedan kunna genomföras i januari.

– Vi planerar för att erbjuda vaccin så snart de första doserna är här. Alla stockholmare kommer att erbjudas vaccin så snart som möjligt under 2021, säger Magnus Thyberg, ansvarig för vaccineringen i Region Stockholm.


Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

PODD Rapport från vaccinstarten i Storbritannien

Aftonbladet Daily, med vår reporter Petter Larsson på plats i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen