Trumps nya smocka mot domstolarna: ”Sa skamliga saker”

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Lagen som inreseförbudet stödjer sig på är så enkel att ”en dålig gymnasieelev” kan förstå den – och domstolarna som försöker stoppa ordern är politiska.

Det hävdade Donald Trump i ett tal till polischefer.

– Vår säkerhet är hotad. De tar ifrån oss våra vapen, ett efter ett, sa presidenten.

Uttalandena kritiseras av Neil Gorsuch, Trumps kandidat till Högsta domstolen.

LÄS VIDARE

Bara drygt tolv timmar efter domstolsförhandlingen om det kontroversiella inreseförbudet talade Donald Trump på ett möte för den nationella polischefsorganisationen i Washington.
Det råder inga tvivel om att presidenten lyssnade på överläggningarna. Han började sitt anförande med att gå till hård attack mot domarna.

– Jag lyssnade på jurister som pratade om helt ovidkommande saker i går. De pratade om saker som verkligen inte har med saken att göra.

Presidenten fortsatte:

– Jag vill verkligen inte kalla domstolarna för partiska, och det kommer jag inte att göra. Men de verkar vara så politiska.

Neil Gorsuch, som Trump nominerat till ny domare i Högsta domstolen, är kritisk mot Trumps attacker mot rättsväsendet.

Under ett möte med demokratiske senatorn Richard Blumenthal beskrev han presidentens tweets som ”nedslående” och ”demoraliserande”, enligt flera amerikanska medier.

Gorsuch har själv inte kommenterat samtalet med senatorn. En talesperson bekräftar dock för CNN att den tilltänkte HD-domaren använt de orden om Trumps uttalanden.

”Förstår saker bättre än de flesta”

Donald Trump hyllade också sin exekutiva order, som innebär inreseförbud för människor från sju länder och stopp för flyktingmottagandet i USA. Han läste lagtexten som dekretet stödjer sig på högt, och beskrev den som mycket lättbegriplig.

– En dålig gymnasieelev skulle förstå det. Det går inte att formulera på ett bättre sätt. Det är så vackert och perfekt skrivet.

Presidenten gick sedan vidare med att berömma sitt eget intellekt.

– Jag var en bra student. Jag förstår saker. Jag förstår saker bättre än nästan alla, tror jag. Men i går lyssnade jag till saker som var skamliga, sa han.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Varnar för terror

Enligt Trump gör det upphävda reseförbudet att USA utsätts för fara. Presidenten, som får dagliga sekretessbelagda genomgångar om säkerhetsläget i landet, påstod att han under de senaste veckorna fått kännedom om att terrorhotet är ”mycket större än folk tror”.

– En av de viktigaste anledningarna till att jag blev vald var för att jag skulle förbättra säkerheten. Men de tar ifrån oss våra vapen, ett efter ett, sa han, och fortsatte:

– Det är sorgligt. Det är en sorglig dag för vårt land. Vår säkerhet är hotad. Den kommer att vara hotad tills vi får som vi vill.

”Måste påminna om att världen är farlig”

Under de senaste dagarna har Trump och hans administration upprepat budskapet att USA hotas av en osäker omvärld.

På måndagen beskyllde presidenten helt felaktigt medierna för att inte bevaka terrordåd. Kort därefter släppte Vita huset en lista påstått underbevakade attacker. Pressekreteraren Sean Spicer medgav att syftet var att föra människors tankar till IS och andra terrororganisationer.

– Vi måste påminna folk om att världen är en väldigt farlig plats, sa Spicer vid en presskonferens.

Publicerad: