Abort

RFSU om USA:s abortförbud: ”Kommer stärka och inspirera motståndare”

Av: 

Adrian Ericson

NYHETER

Att den nationella aborträtten i USA ska hävas har orsakat starka reaktioner världen över.

Hans Linde, ordförande för RFSU, tror att abortmotståndare i Sverige kommer att stärkas av beskedet.

– Det här är den största seger för abortmotståndet i världen på 30 år, säger Linde.

När domslutet Roe mot Wade rivs upp lämnas vägen öppen för konservativa delstater att inskränka aborträtten.

– Det här är den största seger för abortmotståndet i världen på 30 år. Det här kommer såklart att stärka och inspirera abortmotståndare över hela världen, säger Hans Linde, ordförande för Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

Citatet syftar på när Polen, för knappt 30 år sedan, genomförde drakoniska åtstramningar av sina abortlagar. Linde betonar dock att trenden i världen just nu går i motsatt riktning – mot stärkt aborträtt. Flera opinionsmätningar har dessutom visat att det finns en trygg majoritet för rätten till abort i USA.

– Jag tror att människor ser vad konsekvensen blir när man inskränker aborträtten och att det finns ett starkt stöd för rätten till sin egen kropp. Något av det sorgligaste med detta är att det inte har ett folkligt stöd bland vanliga amerikaner, säger Linde.

RFSU:s ordförande Hans Linde

Men för den som skyr aborträtten finns anledning att fira. Enligt Hans Linde kommer beslutet att ge råg i ryggen för abortkritiska krafter.

– Jag tror att vi kommer att se hur abortmotståendet i Sverige kommer att försöka använda det här för att ifrågasätta aborträtten även i vårt land, säger Hans Linde.

Men – uppbackningen för aborträtten är flertalet gånger starkare.

– I Sverige har vi ett väldigt starkt stöd för aborträtten inom politiken och bland svenska folket, även om vi har ett litet och högljutt abortmotstånd även i vårt land, säger Linde.

RFSU-ordföranden tror att beslutet kan provocera fram ett ökat engagemang för aborträtten. Samtidigt hymlar han inte med sin oro för lagändringens konsekvenser.

– Vi vet att kvinnor, flickor och andra gravida kommer att betala ett väldigt högt pris för det här med sin hälsa, sin frihet, sitt självbestämmande och i värsta fall sina liv.

Samtidigt – är det inte upp till varje land eller delstat att besluta sina egna lagar?

– Ja, men vi vet – och har lärt oss i land efter land – att abortförbud inte stoppar några aborter. Det kommer fortsätta att göras aborter i USA. Däremot kommer amerikaner tvingas att göra en illegal abort utanför sjukvården eller att förbli tvångsgravid, det vill säga att vara gravid mot sin vilja, säger Hans Linde.

ANNONS

Nu har Ellos fyllt på med nyheter online - handla trendsäkert mode till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Att den nationella aborträtten i USA ska hävas har orsakat starka reaktioner.
Publisert:

LÄS VIDARE

Beskedet: Högsta domstolen upphäver aborträtten i USA

ÄMNEN I ARTIKELN

Abort

USA

Sverige