Svenske Daniels larm: ”Artilleribeskjutning dag och natt”

Jobbar för Röda Korset på plats i östra Ukraina

Publicerad 2022-02-24

Internationella Röda korset har över 600 medarbetare på plats i Ukraina som kämpar för att rädda liv.

Daniel Brunnskog är högsta ansvarig för organisationen och den som samtalar med parterna i konflikten.

– Vår målsättning är att svara på de akuta behoven, säger Daniel Bunnskog.

Internationella Röda korset har i takt med att Ryssland skickat fler trupper till Ukrainas gräns stärkt upp sin egen närvaro. I dag har organisationen över 600 medarbetare på plats, men det upptrappade våldet försvårar deras arbete. Svensken Daniel Bunnskog är ansvarig för Internationella rödakorskommitténs (ICRC) arbete i Ukraina. Han var på plats även 2014, då Ryssland annekterade Krim, och har nu varit stationerad i landet under ett och ett halvt år.

– Jag talar olika språk från regionen som är bra att kunna, säger Daniel Bunnskog vars arbete nu till stor del handlar om samtal med de olika parterna i konflikten.

Via en bristfällig internetuppkoppling från Donbass i östra Ukraina berättade han sent på onsdagskvällen om det förvärrade läget. Han har kort om tid. Blicken flackar mellan armbandsuret och hans ständigt ringade telefon.

– Den väpnade konflikten i östra Ukraina har pågått i åtta år och de humanitära behoven där är nu väldigt, väldigt stora. Enligt officiella källor har 14 000 människor mist livet på grund av konflikten, varav 3 000 är civila. De senaste dagarnas strider har varit väldigt hektiska att hantera för vår personal, säger han.

Via ett videosamtal från Donbass i östra Ukraina berättar Daniel Bunnskog om sitt arbete som ansvarig för Internationella rödakorskommitténs arbete i Ukraina.

”Konstanta beskjutningar och strider”

Röda Korset har en särskild roll i krig och väpnade konflikter som grundar sig i en opartiskhet och där de hjälper alla människor i behov av hjälp. Detta har blivit en större utmaning i takt med att konflikten trappas upp. Via arbete på fält i konfliktområdet har Daniel Bunnskog kunnat följa den eskalerande konflikten via civilbefolkningens ökande utsatthet.

– Situationen i Donbass just nu ser väldigt dyster ut. Förstörda hus, människor utan el och värme. Majoriteten av befolkningen som bor nära kontaktlinjen är människor över 65 år. Det är en äldre befolkning med kroniska sjukdomar som nu är utan tillgång till sjukvård. Det har varit konstant beskjutning och strider de senaste veckorna. Många människor i de här områden är nu isolerade, säger han.

Hemliga förhandlingar i hopp om lösning

Daniel Bunnskog deltar nu vid hemliga samtal med både ryskstödda separatister och representanter för Ukraina – i hopp om att underlätta Röda korsets arbetet.

– Vi har en bilateral dialog med båda sidor om kontaktlinjen. Det är en konfidentiell dialog, där vi inom ICRC inte går ut offentligt med vad vi pratar om eller vilka vi pratar med. Det är ett modus operandi som vi har inom alla kontexter vi arbetar, säger han.

Sedan den 17 februari har organisationen tvingats prioritera de mest akuta problemen, då säkerheten för personalen i Donbass blivit svårare att garantera.

– Just nu så är vi i en väldigt spänd situation med väldigt stora behov – som ökat drastiskt de senaste dagarna. Vi försöker att inte bara observera, vår målsättningen är att svara på de akuta behoven, men även arbeta mot mer hållbara lösningar framöver, säger han och avslutar:

– Jag vet inte vad som kommer hända den närmaste tiden, men oavsett vad så kommer vi vara här för att försöka svara upp på det stora humanitära behovet som finns.