Regeringen vill justera reseavdraget – mer pengar till pendlare

Publicerad 2022-05-03

Regeringen vill att svenskar som har långt till jobbet ska få större skattelättnader.

Bland annat vill de att den övre avståndsgränsen och kilometersatsen höjs.

– Med dessa förslag kan vi ge ett utökat stöd till den som har långt till jobbet, säger finansminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Förra månaden föreslog regeringen ett nytt reseavdrag. I dag meddelar finansminister Mikael Damberg att regeringen nu vill höja nivåerna i det nya reseavdraget.

Anledningen är att personer med långa pendlingsavstånd ska få större skattelättnader.

Ett av förslagen är att den övre avståndsgränsen ska höjas från åtta till tolv mil. För att skattelättnaden ska täcka en större del av kostnaden för resorna vill regeringen även höja kilometersatsen från fem till åtta kronor.

Mer pengar för långt till jobbet

På presskonferensen tog Mikael Damberg upp ett par exempel på hur de nya förslagen kan komma att påverka människor i landet.

En undersköterska som tar tåget mellan Köping och Västerås ska enligt regeringens beräkningar få 8 400 kronor jämfört med dagens summa på 0 kronor. En byggnadsarbetare som kör från Tingsryd till Växjö skulle få 2 400 kronor mer jämfört med idag.

Dessutom vill de höja schablonbeloppet som får dras av för kostnader för människor som kör med sin privata bil på jobbet från 18,50 kronor per mil till 25 kronor per mil.

Träder i kraft vid årsskiftet

Regeringen vill även att avdraget för drivmedel höjs till tolv kronor per mil, men för förmånsbilar som enbart drivs med elektricitet sänks i stället avdraget till sex kronor per mil.

Ändringarna förslås träda i kraft den 1 januari 2023.

– Sammantaget innebär det här rejäla förstärkningar för de allra flesta som pendlar till och från jobbet, oavsett hur de gör det. Likaså innebär det förbättringar för de som använder bilen i tjänsten, säger Mikael Damberg på en presskonferens under tisdagen.

Finansminister Mikael Damberg.

Följ ämnen i artikeln