Livstidsdömd S-politiker sitter kvar i fullmäktige

Publicerad 2022-07-28

Den tidigare S-politikern Ashkan Ekman Ekhtiari dömdes till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl sin fru.

Trots livstidsdomen har han behållit sitt uppdrag i Kirunas kommunfullmäktige.

– Vi har försökt få honom utesluten, men det går inte, säger Mats Taaveniku, gruppledare för Socialdemokraterna i Kiruna.

Ashkan Ekman Ekhtiari, 43 har dömts till livstids fängelse efter att ha skjutit ihjäl sin fru.

Den tidigare S-politiker i Kiruna, Ashkan Ekman Ekhtiari, sköt ihjäl sin fru och dömdes till livstids fängelse för mord.

Enligt domen hade han skjutit sin fru i huvudet med ett jaktgevär när hon sov i sin säng. Händelsen inträffade i januari 2020.

Sedan hösten 2020 avtjänar Ekhtiari sitt straff på Salbergaanstalten.

Men trots att Ekhtiari sitter i fängelse på livstid och ska utvisas så har han listats som en av socialdemokraternas ersättare i protokollet efter ett kommunfullmäktigesammanträde i april. Det rapporterar NSD.

Men gruppledaren Mats Taaveniku säger att Ekhtiari inte är med i partiet.

– Det har vi lyft med kommunsekreteraren och de har justerat det vid senaste fullmäktige. Det har varit felaktigt skött helt enkelt eftersom han inte är medlem i vårt parti, säger Taaveniku till tidningen.

Ashkan Ekman Ekhtiaris uppdrag avslutas efter valet i september.

Vill få honom avsatt

Kiruna kommun betalar inte ut någon ersättning till Ekhtiari.

– Jag har ingen som helst aning om det och jag har heller ingen uppfattning om det, säger Thomas Bodström som företrädde Ekhtiari i hovrätten till Aftonbladet.

Ekhtiari kan inte påverka politiken i Kiruna inifrån anstalten. Jurister i kommunen har tittat på möjligheten att få honom avsatt, enligt Mats Taaveniku.

– Det är stenhårt, det går tyvärr inte att komma runt det trots att det är ett så allvarligt brott som han har dömts för och som vi fördömer helt, säger han.

Ashkan Ekman Ekhtiari själv menar att han inte skjutit kvinnan med flit. Han tog sig själv till polisstation och berättade om dödsskjutningen – men menade att det var en olyckshändelse.

Ashkan Ekhtiari har varit socialdemokratisk lokalpolitiker i Kiruna sedan 2014.

Följ ämnen i artikeln