Extremvärmen har satt Europa i brand

Publicerad 2022-07-19

Bränderna rasar i Europa efter att kontinenten lamslagits av extremvärmen.

Under tisdagen har himlen färgats grå både i Storbritannien och Grekland.

Och rekordtemperaturer har uppmätts på flera håll.

Sedan förra veckan har Sydeuropa lamslagits av extremvärmen – nu har hettan nått Storbritannien.

På Heathrows flygplats i London uppmättes rekordtemperaturen 40 grader under tisdagen.

Skogsbränder härjar både i Wales, Skottland och England. Hundratals brandkårer har ryckt ut för att försöka släcka de bränder som har kallats för ett ”absolut helvete” av flera brandmän, rapporterar Daily Mail.

Människor tittar på en stor skogsbrand i skogsmark i Lickey Hills Country Park i utkanten av Birmingham, England. Ett sextiotal brandmän tar itu med branden som bröt ut vid parken tidigare idag.

Många har drabbats av solsting

Brittiska medier rapporterar om invånare som desperat försöker rädda sina hem med hjälp av vattenfyllda hinkar. Flera stora motorvägar har stängts av räddningstjänst och brandkår är under stor press.

Varje timme har hundratals personer ringt efter ambulans efter att de drabbats av solsting.

Under tisdagseftermiddagen, när temperaturerna började gå ner, varnade meteorologer för att våldsamma åskoväder är att vänta.

Gula vädervarningar har utfärdats på flera håll i Storbritannien. Samtidigt kommer prognoser om att det kan bli ännu varmare framöver, upp till 43 grader varmt.

Tempel täckt av rött sken

I Grekland härjar en skogsbrand i bergsområdet Penteli utanför Aten.

Stora rökmoln har färgat himlen grå och templet Parthenon som byggdes år 432 före vår tideräkning täcktes av ett flammande rött sken från den våldsamma branden.

Grekiska myndigheter uppger att minst ett hus har skadats och flera områden har evakuerats, rapporterar Reuters. Myndigheterna varnar för att fler kan tvingas lämna sina hem om branden sprider sig.

Minst 60 enheter bestående av över 350 brandmän har försökt tämja elden. Över 20 helikoptrar har deltagit i släckningsarbetet. På grund av säkerhetsskäl kan helikoptrarna inte delta i insatsen under natten.

En brandman sprutar vatten i försök att stoppa brand vid berget Penteli, Grekland, 19 juli 2022.

Varning för värmeapokalyps

Sedan förra veckan har extremvärmen plågat även Portugal, Spanien, Italien och Frankrike.

I sydvästra Frankrike har meteorologer varnat för en ”värmeapokalyps” med temperaturer uppemot 44 grader. I Spanien tros runt 500 personer ha dött på grund av värmeböljan, uppger det spanska folkhälsoinstitutet.

Den varma vindarna har sitt ursprung i norra Afrika och Sahara. Ett sådant högtryck brukar vanligtvis inte krypa så här långt norrut. Experter menar att detta är ett resultat av klimatförändringarna.