Svenskarna oroar sig för svarta änkan

Allt du behöver veta om mytomspunna spindeln

Uppdaterad 2022-06-17 | Publicerad 2022-06-16

Svarta änkan finns inte som etablerad art i Sverige, säger spindelexperten Kajsa Mellbrand.

Svarta änkan har ett väletablerat rykte som dödligt giftig.

Men hur giftig är spindeln egentligen?

Och framför allt – finns den i Sverige?

Svarta änkan är känd som en av världens giftigaste spindlar. Ett bett och du är död, sägs det.

Nu har oron nått Sverige och de senaste dagarna har många svenskar googlat:

”Finns svarta änkan i Sverige?”

Den markanta ökningen av Google-sökningen kan troligtvis kopplas till spindelns förekomst i den nya säsongen av Netflix-succén ”Stranger things”. Eller en viral Tiktok-video som spridit information om att spindeln ska finnas i vårt avlånga land.

Aftonbladet har pratat med biologen och spindelexperten Kajsa Mellbrand för att reda ut några frågetecken kring den mytomspunna svarta änkan.

Till att börja med, finns den i Sverige?

– Den finns inte som etablerad art i Sverige, nej. Däremot händer det att den kommer hit med importerade amerikanska bilar.

15 gånger starkare än skallerormsgift

När vi pratar om svarta änkan är det den specifika spindelarten Latrodectus mactans vi syftar på. Enligt Smithsonian är den Nordamerikas giftigaste spindel och dess gift är 15 gånger starkare än en skallerorms. Den är dock långt ifrån världens farligaste spindel, som det kan påstås.

Och i Sverige klarar den inte sig länge.

– Det är på grund av klimatet i första hand. De kan hänga kvar ett tag, till exempel om den importerade bilen står kvar inomhus i ett garage eller så, men de överlever inte utomhus under vintern, säger Kajsa Mellbrand.

Vad ska man göra om man tror att man stött på en svart änka?

– Det är jättebra att få en korrekt artbestämning, för det finns ju många andra spindlar också som är i samma storlek och färg. Så det måste ju inte vara en änka bara för att man hittar en svart spindel i en bil.

Enligt Kajsa Mellbrand är det lätt att blanda ihop änkan med den svenska fettspindeln, som är en av våra vanligaste spindlar.

Tänk efter innan du trampar på den

För att artbestämma kan man vända sig till en artbestämmare, till exempel Kajsa Mellbrand. Hon rekommenderar också Facebook-gruppen ”Spindelnätet” där man kan ladda upp en bild för att få hjälp av en expert. Det går dessutom bra att höra av sig till Naturhistoriska riksmuseet för att bli slussad vidare till rätt person.

– Och det är bra att ta reda på vad det är för art innan du mosar spindeln, för mosad spindel går inte att artbestämma, säger Mellbrand.

I stället kan du försiktigt försöka fånga den i en burk. Om det sedan bekräftas att det är en svart änka så vill man göra sig av med den, fort som attan.

– Vi vill ju inte ha den etablerad i Sverige och det är inte specifikt för att det är en änka, utan för att vi överlag inte vill ha främmande arter etablerade i landet.

Men hur farlig är den egentligen?

– De är inte livsfarliga för en vuxen, frisk människa. Däremot kan de vara farliga för barn eller personer med hälsoproblem, till exempel hjärtfel.

Oavsett kommer bettet att kännas. Rejält.

– Det gör väldigt ont att bli biten av en änka och du blir väldigt dålig. Smärta är ett av bettsymtomen och du ska söka hjälp om du tror att du blivit biten, säger Mellbrand.

Jag har hört att korsspindeln ska vara farlig. Stämmer det?

– Haha, nej absolut inte.

Då har jag blivit lurad under hela min uppväxt.

– Det är det tyvärr många som blivit. Det finns egentligen inga svenska spindlar som är farliga och du behöver inte bli rädd om du blir biten av någonting svenskt.

Sveriges giftigaste spindel

Enligt Mellbrand ska det ofta mycket till för lyckas få ett spindelbett över huvud taget.

– Det är ganska ovanligt att bli biten då de flesta spindlar inte är särskilt benägna att bita i självförsvar. Du måste i princip plocka upp dem och klämma på dem, eller råka göra det, säger hon.

Av Sveriges 745 spindelarter finns det en som sticker ut, som kan anses lite giftigare än de 744 andra.

– Den giftigaste spindeln vi har i Sverige är en ganska ovanlig spindel som heter större sporrspindel. Den går i våtmarker på Öland och i Kalmar-området, och finns i en lite mindre omfattning på Gotland, säger Kajsa Mellbrand.

Bettet från den större sporrspindelns stora käkar känns ordentligt och kan orsaka svullnad och illamående. Men i grund och botten är den inte farlig.